Pátek, 29. března 2024

V Pardubicích přibývá stanovišť pro třídění odpadu

V Pardubicích přibývá stanovišť pro třídění odpadu

V Pardubicích přibývá míst, kde lidé mohou recyklovat sklo, papír i plasty. V krajském městě je 222 takových "úplných" stanovišť. Proti roku 2011 je to nárůst o 44 procent, informovala Nataša Hradní z tiskového úseku města. Obyvatelé města ročně vrátí do oběhu více než 4000 tun druhotných surovin ve formě tříděného odpadu.

"Komunální odpad přesto obsahuje ještě poměrně velký podíl skla, plastů i papíru, který by nemusel končit na skládce. Důslednější separace by ušetřila nejen životní prostředí, ale i městskou kasu. Vždyť například v roce 2011 město za likvidaci odpadů zaplatilo více než 70 milionů korun," řekl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Miroslav Míča.

Po městě je rozmístěno 449 žlutých kontejnerů sloužících k odkládání plastů a nápojových kartonů, 343 zelených kontejnerů pro odkládání skla a 260 modrých na papír. Mimo to bylo v pardubických ulicích letos rozmístěno 20 červených kontejnerů na drobný elektroodpad a 35 kontejnerů, do kterých lidé odkládají použitý textil.

Na podporu recyklování odpadů v Pardubicích začíná kampaň, která má přivést odborníky na životní prostředí do škol a školek. Dětem budou vysvětlovat, proč je důležité odpady třídit. Vzdělávací programy pro děti různého věku připravilo Ekocentrum Paleta, akci financuje město.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů