Pátek, 29. března 2024

Za použitý olej dostanete zaplaceno

Za použitý olej dostanete zaplaceno

Stejně tak jako musí každý profesionální provoz řešit zavedení systému kritických bodů HACCP, je nutné položit si otázku kam s odpadem. Na rozdíl od likvidace odpadu v domácnosti se profesionální kuchyně při jeho odstraňování musí řídit zákonem. Otázku "kam s použitým olejem?" Vám snad pomůže alespoň částečně zodpovědět následující článek. Olej totiž rozhodně nepatří do záchodu, dřezu ani výlevky.

Jak nakládat s odpadem ukládá zákon
Všechny profesionální provozy se musí při otázkách týkajících se likvidace odpadu řídit zákonem č. 185/2001 Sb., který ukládá povinnost odpad třídit a ekologicky likvidovat.

To znamená, že hygienické stanice při schvalování provozu restaurací požadují od provozovatelů uzavřenou smlouvu, ze které je patrné, že jim specializované firmy zajišťují odvoz a likvidaci tohoto druhu odpadu.

Velká většina fungujících restaurací již dnes zná specializované firmy zabývající se sběrem použitých olejů a jejich služeb využívají. Přesto se však najdou provozy, které se oleje nezbavují ekologicky. To znamená, že ho vylévají do běžného odpadu nebo předávají neoprávněným osobám. Tvrdit případné kontrole, že žádný olej nepoužívají se jim však nemusí vyplatit.

Likvidace použitého oleje nic nestojí
Specializované firmy Vám bezplatně zapůjčí nádoby na použitý olej, které pravidelně a odborně čistí. Pro odpadní olej si pak pravidelně jezdí a v hotovosti za něj "producentovi" platí.

Tyto firmy obvykle bezplatně vedou evidenci pro každou provozovnu, která může posloužit při kontrolách hygienických stanic.

Kromě odvozu použitého oleje také často nabízejí nový olej velmi vysoké kvality.

Ekologie ruku v ruce s ekonomií
Využíváním služeb specializovaných firem na svoz použitého oleje je tedy přínosem nejen pro ekologii, ale také Vaši peněženku.

Primárně je zabráněno znečištění odpadních vod a životního prostředí obecně. Sekundární přínos představuje recyklace suroviny a její následné druhotné využití.

Kam s olejem doma?
Povinnost likvidovat olej ekologicky v domácnostech neupravuje žádný zákon. Nejjednodušší řešení je využití sběrných míst, kde jsou občané v podstatě povinni likvidovat produkovaný odpad nad rámec běžného komunálního odpadu. Tzn. stejný postup jako při likvidaci elektroodpadu nebo pneumatik. V současnosti vzniká projekt, který by měl domácnosti také zapojit do ekologické likvidace olejů. Je tedy možné, že v budoucnu budeme třídit olej tak jako plast, sklo a papír.

Zdroj: Gastronom International

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů