Čtvrtek, 28. března 2024

Festivaly Rock for People a Hudbou pro UNICEF získaly titul ČISTÝ FESTIVAL 2012

Festivaly Rock for People a Hudbou pro UNICEF získaly titul ČISTÝ FESTIVAL 2012

Po pěti letech třídění odpadů na českých letních akcích se autorizovaná obalová společnost
EKO-KOM, a.s. rozhodla ocenit dva festivaly, které jsou nejlepší v třídění odpadů. Do prvního ročníku soutěže ČISTÝ FESTIVAL se zapojilo celkem 22 festivalů a akcí, které se zavázaly třídit odpady v rámci stejnojmenného projektu.
Putovní poháry a finanční prémie putují do Hradce Králové a Tišnova
V prvním ročníku soutěže se v kategorii nad 10 000 návštěvníků stal vítězem královehradecký festival Rock for People, v kategorii do 10 000 návštěvníků získal titul ČISTÝ FESTIVAL 2012 festival Hudbou pro UNICEF, jehož čtvrtý ročník se uskutečnil v červnu v Tišnově u Brna. Oba festivaly obdrží finanční prémii ve výši 15 000 korun a také putovní poháry, které budou každoročně přebírat open-air akce s nejlepší úrovní třídění odpadu.
V soutěži bylo hodnoceno, kolik odpadu průměrně vytřídí jeden návštěvník během jednoho dne konání festivalu. Na Rock for People to bylo 310 gramů, na Hudbou pro UNICEF pak jeden návštěvník vytřídil za jeden den 234 gramů plastů, papíru a skla. Medailové pozice v kategorii nad 10 000 návštěvníků obsadily dále festivaly Mighty Sounds a Votvírák, v kategorii do 10 000 obyvatel to byla akce Beskydská Sedmička a pardubický festival On the Road.
Výsledky soutěže ČISTÝ FESTIVAL 2012
Akce nad 10 000 návštěvníků
*
1. Rock for People
0,310 kg
2. Mighty Sounds
0,065 kg
3. Votvírák
0,034 kg
Akce do 10 000 návštěvníků
*
1. Hudbou pro UNICEF
0,234 kg
2. Beskydská Sedmička
0,209 kg
3. On the Road
0,079 kg

* Vytříděný odpad (plast, papír, sklo) na jednoho návštěvníka
a jeden den konání akce
Návštěvníci festivalů také letos třídili jako o závod
V rámci projektu Čistý festival se na letních akcích celkově podařilo vytřídit 46 524 kilogramů odpadu. Většinu tvořilo 29 906 kilogramů plastů, mezi kterými nechybělo 260 915 půllitrových pivních kelímků. Dále se na open-air festivalech a akcích třídilo také sklo, papír a plechovky. Veškerý tříděný odpad putuje z festivalů k recyklaci, takže je možné, že návštěvníci budou v příštím roce opět pít ze stejných plastových kelímků v recyklované podobě.
Letní festivaly se zapojují do projektu Čistý festival již pátým rokem. Za tu dobu se podařilo vytřídit a předat k druhotnému zpracování přes 150 tun odpadu, z toho přes jeden milión půllitrových kelímků. Projekt, který je evropským unikátem, si získal za dobu svého trvání pozitivní ohlasy jak mezi pořadateli, tak mezi návštěvníky a kapelami.
Michal Mareda z Vypsané fixy zaregistroval projekt již před několika lety: "Rozhodně je znát, když je akce zapojená do projektu Čistý festival. Je uklizeno, čisto a pro nás je to pak lepší hrát na takových fesťácích."
Dan Bárta se v letošním roce dokonce rozhodl projekt veřejně podporovat: "Třídění odpadu je prospěšná věc. Dneska si v podstatě už neumím představit Středoevropana, který by se rozhodl nepodporovat třídění odpadu."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů