Čtvrtek, 28. března 2024

Velká města v Ústeckém kraji dala za likvidaci skládek miliony

Velká města v Ústeckém kraji dala za likvidaci skládek miliony

Velká města v Ústeckém kraji dala za likvidaci černých skládek od ledna už miliony korun. Nezáleží na tom, zda se ve městě platí za svoz odpadu, nebo ne. Zatím nejvíc stál odvoz odpadů v Chomutově, kde se částka vyšplhala ke třem milionům korun. V Ústí nad Labem za odvoz téměř 370 tun odpadů ze svých pozemků zaplatilo město 1,25 milionu korun. ČTK to zjistila od samospráv statutárních měst v kraji.

"U odstraňování černých skládek je však nutno se ještě zmínit o tom, že další veliké množství neoprávněně odložených odpadů odstranili i vlastníci pozemků," řekla mluvčí Ústí nad Labem Romana Macová. Podle zástupce ředitele ústecké policie Jana Novotného se město snaží s černými skládkami bojovat pomocí moderní techniky. "Černé skládky téměř vymizely. Máme nainstalované fotopasti, lidi si to asi mezi sebou řekli," řekl ČTK. Stejně řeší dozor nad černými skládkami i v mnohem menším Rumburku na Děčínsku. Přesto v některých částech města problémy s odpady zůstávají, v ústeckých Předlicích, kde žijí sociálně slabí a některé domy jsou úplně vybydlené, jsou i celé dvory plné odpadků.

V Chomutově letos z černých skládek svezli 320 tun komunálního a velkoobjemového odpadu a více než šest tun pneumatik. "Náklady na svoz a likvidaci vytříděných odpadů z černých skládek činily v loňském roce více než tři miliony korun. Každoročně se objem tohoto odpadu navyšuje," informoval ředitel Technických služeb města Chomutova Zbyněk Koblížek. V příštím roce se počítá s náklady až 3,6 milionu korun.

V Teplicích lidé za svoz odpadů neplatí, přesto na černých skládkách do konce září skončilo přes 86 tun objemného odpadu a 140 pneumatik. Podle Ladislavy Markové z odboru životního prostředí teplického magistrátu za jejich likvidaci město zaplatilo 484.000 korun.

Na nepovolených skládkách v Děčíně končí podle mluvčí města Markéty Lakomé především nábytek, pneumatiky, nefunkční elektrospotřebiče a komunální odpad. "Statutární město Děčín řeší likvidaci černých skládek téměř denně," řekla ČTK mluvčí s tím, že množství není nijak evidováno. Město letos za úklid skládek zaplatilo už bezmála 380.000 korun.

Nejméně odpadu z černých skládek museli letos likvidovat v Mostě, kde se stejně jako v Teplicích za svoz odpadů neplatí. Podle mluvčí radnice Aleny Sedláčkové odvezli z 22 skládek téměř 33 tun odpadu, Most za to zaplatil 99.000 korun. Lidé vyhazují odpad na nepovolené skládky přesto, že ve všech velkých městech mají možnost odpad zdarma odevzdat ve sběrném dvoře.

Do likvidace černých skládek se může zapojit i veřejnost. Prostřednictvím chytrého mobilního telefonu mohou informace o místě skládky zadat na webové stránky projektu Zmapujto.cz. Aktuálně je tam v Ústeckém kraji nahlášeno 14 skládek, v celém Česku pak k dnešnímu dni 251.

Vanda Králová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů