Čtvrtek, 28. března 2024

Sezemice chtějí bioplynovou stanici na využití odpadů z okolí

Sezemice chtějí bioplynovou stanici na využití odpadů z okolí

Sezemice na Pardubicku plánují spolu s dalšími obcemi výstavbu bioplynové stanice, která by zpracovávala biologické odpady z domácností a údržby zeleně z části pardubického a orlickoústeckého okresu. Vyřešila by se tak likvidace odpadu a zároveň by zařízení vyrábělo teplo a elektřinu. Na přípravnou fázi již projekt získal evropskou dotaci 700.000 eur (asi 17,7 milionu korun) z programu Intelligent Energy Europe.

Stanice by měla mít elektrický instalovaný výkon 625 kilowattů (kW) a tepelný výkon 645 kW. Ročně by zpracovala 16.000 tun bioodpadu. Vzniklý kompost a tekutá frakce by se znovu využily v zemědělství a při údržbě zeleně.

Kromě efektivní likvidace rozložitelného odpadu, kterou vyžaduje i Evropská unie, by zařízení mělo i finanční přínos. "Poplatky za komunální odpad udržíme na současné úrovni 500 korun ročně za osobu," řekl starosta Sezemic Bohuslav Kopecký.

Náklady na výstavbu bioplynové stanice se odhadují na 11 milionů eur (asi 279 milionů korun). Sezemice počítají s tím, že by polovinu získaly z evropské dotace, návratnost by pak činila osm až deset let. Na projekt by se spojily s okolními obcemi do svozové vzdálenosti do 30 kilometrů a se soukromým investorem. Veřejný sektor by měl mít ve firmě 49 procent a takzvanou zlatou akcii, která by obcím zaručovala, že nebudou přehlasovány.

Výstavbě bude předcházet dlouhodobá kampaň na podporu třídění biologického odpadu v domácnostech. Podle Kopeckého jsou projektu nakloněny i Pardubice, které jsou díky počtu obyvatel dominantním producentem odpadu.

Podle předsedy sdružení BIOM CZ Jana Habarta existuje nyní v Česku asi 230 bioplynových stanic. Většinu však provozují zemědělské subjekty, které v nich zpracovávají část své produkce a zelené zbytky a zároveň prodávají vyrobenou elektřinu. V Pardubickém kraji má bioplynovou stanici na likvidaci odpadu z domácností a městské zeleně Vysoké Mýto na Orlickoústecku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů