Sobota, 20. dubna 2024

Vláda schválila Národní akční plán ČR pro obnovitelné zdroje

Vláda schválila Národní akční plán ČR pro obnovitelné zdroje

Vláda dnes schválila návrh Národního akčního plánu ČR pro energii z obnovitelných zdrojů. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Dokument vytvořený ministerstvem průmyslu a obchodu nastavuje způsob, jak Česko do roku 2020 dosáhne třináctiprocentního podílu obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie, jak požaduje Evropská unie.

"Velmi výrazně omezuje podporu obnovitelných zdrojů od roku 2014, protože ta velmi zatěžuje český průmysl," řekl o plánu ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Jediným zdrojem hodným podpory jsou podle něj bioplynové stanice napojené na zemědělskou výrobu.

Podpora obnovitelných zdrojů podle Kuby byla v minulosti špatně nastavena. "My se národním akčním plánem snažíme omezit, tedy zaříznout, podporu od roku 2014 pro ty nejdražší obnovitelné zdroje a zamezit nárůstu cen elektrické energie, který skutečně už pro některé sektory české ekonomiky a českého průmyslu je neúnosný," řekl ministr.

Plán předpokládá, že obnovitelné zdroje se budou v roce 2020 podílet na hrubé spotřebě energie ze 14 procent. Zároveň stanovuje, že po dosažení 13 procent požadovaných EU nebude v dalším období uplatňována provozní podpora pro žádný obnovitelný zdroj. Plán má být také každé dva roky revidován. Bude tak možné stanovený cíl pro podíl energie z obnovitelných zdrojů upravit. Cíl ani po úpravách ale nesmí klesnout pod 13 procent stanovených unií.

Už dříve proti akčnímu plánu vystoupilo Teplárenské sdružení ČR. Teplárny kritizují především to, že se omezení podpory týká i spalování biomasy. Tu přitom teplárny využívají jako náhradu za hnědé uhlí, které představuje pro životní prostředí větší zátěž.

Ke kritikům plánu patří i ekologická sdružení. Aliance pro energetickou soběstačnost uvedla, že vláda plán pochopila jako příležitost pro škrcení obnovitelných zdrojů energie namísto podpory jejich růstu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů