Pátek, 29. března 2024

Potřebujeme energeticky efektivní svět, říká Mezinárodní energetická agentura

Potřebujeme energeticky efektivní svět, říká Mezinárodní energetická agentura

Mezinárodní energetická agentura (IEA) dnes v Londýně zveřejnila svůj každoroční výhled světové energetiky. V minulosti se zaměřovala především na perspektivu jednotlivých zdrojů a globální trh s palivy. Letos však vyhodnotila energetickou efektivitu jako zcela zásadní trend, který bude mít dopad na světovou energetiku. Evropa může zvyšováním energetické efektivity zvýšit růst HDP o 1,1 %. Jde tedy jednoznačně o ekonomicky přínosnou strategii.

Využití potencionálu energetické efektivity sice předpokládá značné investice: globální ve výši 11,8 bilionu dolarů do roku 2035. Tyto investice ale sníží výdaje za energie ve výši 17,5 bilionu dolarů ve stejném období a navíc umožní snížit investice do nových zdrojů energie o 5,9 bilionu dolarů.

IEA vedle základního scénáře vývoje (New Energy Policies Scenario) připravila také energeticky úsporný scénář - Plán pro přechod k energeticky úspornému světu (A Blueprint for an Energy-Efficient World).

Aby mohly země plně využit ekonomicky návratného potencionálu energetické efektivity, identifikuje plán šest bariér, které musí národní vlády překonat, aby umožnily přísun potřebných investic do tohoto oboru. Pro evropské země OECD je potřebná výše investic 2,2 bilionu dolarů do roku 2035, ve stejném období ovšem na energii ušetří více než dvojnásobek, tedy 4,9 bilionu dolarů.

Zajímavé je rozdělení ekonomického přínosu podle regionů - měřeno příspěvkem k regionálnímu ekonomickému růstu: Evropa získá 1,1% růst HDP, USA 1,7% a Indie 3% růst. Jediný, kdo bude výrazně tratit je Rusko, kterému pro jeho zaměření na export fosilních paliv tento vývoj ubere 4,5% HDP.

Bez realizace strategie uvedené v Plánu pro přechod k energeticky úspornému světu nebude realizováno zhruba 80 % ekonomicky návratných úsporných opatření v budovách. IEA identifikuje nástroje, kterými musí národní vlády pomoci překonat bariéry pro realizaci energeticky úsporné strategie.

Petr Holub dnes zveřejněné informace komentuje: "Energetické úspory mohou mít velké ekonomické přínosy, je však potřeba jim dát strategickou prioritu nad stavbou dalších a dalších zdrojů zásobujících energetický cedník. Mezinárodní energetická agentura dává české vládě návod, jak na to. Ministr průmyslu si při úpravě návrhu Státní energetické koncepce musí vzít tabulku nutných kroků, která je v materiálu IEA obsažena, a krok po kroku jednotlivé úkoly adaptovat na české prostředí."

Energetická efektivita má vedle ekonomických přínosů i pozitivní dopady na energetickou bezpečnost a podstatně přispívá ke kvalitě životního prostředí.

Kontakt: Mgr. Jana Kubáňová, koordinátorka komunikace, tel.: 774 422 910, email: jana.kubanova@sanceprobudovy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů