Pátek, 19. dubna 2024

Ministerstvo obrany dostalo od ÚOHS pokutu 50.000 korun

Ministerstvo obrany dostalo od ÚOHS pokutu 50.000 korun

Ministerstvo obrany dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 50.000 korun. Chybovalo ve dvou tendrech na odstraňování nebezpečného odpadu ve vojenském prostoru Brdy. Rozhodnutí je pravomocné, ministerstvo se proti němu neodvolalo. ČTK to zjistila z webu ÚOHS. Obrana vzala rozhodnutí úřadu na vědomí.

Ministerstvo mělo podle antimonopolního úřadu sloučit dvě menší samostatně vypsané zakázky do jedné a vypsat tendr v otevřené soutěži. Podle ÚOHS postup ministerstva mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Cena zakázek je v součtu zhruba čtyři miliony korun.

"V tomto případě jsme si nesprávně zvoleného postupu vědomi. Přijali jsme opatření, aby se to již neopakovalo," řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Od dubna do konce letošního roku čistí vojenský prostor Brdy asi 60 vojáků. Sbírají munici na povrchu. Podle dřívějšího vyjádření armády musejí pyrotechnici do roku 2015 vyčistit 550 hektarů dopadových ploch a dalších více než 16.000 hektarů kontrolovaného území.

Na vyhlášení CHKO v oblasti pracuje ministerstvo životního prostředí s kraji. Oblast má být větší, než je území vojenského újezdu. CHKO Brdy by podle dřívějšího vyjádření ministerstva životního prostředí měla rozlohu 380 kilometrů čtverečních. Podle armády je už od roku 2005 zpřístupněno veřejnosti zhruba 25 procent vojenského újezdu Brdy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů