Čtvrtek, 28. března 2024

Voda za všechny peníze

Voda za všechny peníze

Nestandardní výběr provozovatele, neexistence kritérií pro sledování efektivity a nestandardní délka trvání smlouvy o nájmu a provozování - to vše jsou naopak naprosto "standardní" fakta, která platí pro tuzemský zdivočele zprivatizovaný vodárenský průmysl.

Výsledek? Drahá voda pro všechny. A také extrémně vysoké náklady měst na investice do infrastruktury v kombinaci s mizivými příjmy. Vodárenství je ale jen jedna, i když nejviditelnější oblast, jak města a obce nakládají s veřejným majetkem a jaký to má dopad na jejich obyvatele. Za potřebou výstavby nové radnice, cyklostezky, mostu či jiné dostatečně drahé nemovitosti se většinou skrývá projekt předražený minimálně o třetinu. To samé ve větším měřítku platí i pro změny územního plánu.

Nebo jiný příklad: potenciálně až dvaadvacet modrých zón v jednotlivých částech Prahy bez vzájemného propojení jsou možným budoucím výsledkem toho, že každá část uzavřela vlastní smlouvu s firmou, která modré zóny provozuje. Smlouvy jsou opět mnohaleté a výběr opět "standardní" - tedy nejvyšší nabídce (nikoliv nutně do městské pokladny).

Do změn ve vodárenství nyní Česko nutí Evropská unie, která do této oblasti pozastavila přísun peněz z eurofondů, pokud nedojde k nápravě. Ministerstvo životního prostředí se o řešení snaží, ale jeho návrhy jsou spíše legislativním záplatováním stávajícího stavu než odčiněním chybných kroků.

Změnit či "opravit" smlouvy, které spadají pod ochranu investic a jsou uzavřené na čtvrtstoletí, nebude snadné a pro tuto chvíli by tak stačilo, kdyby státní a veřejná správa neuzavírala nové, stejně nebezpečné a opět na další desítky let dopředu.

Nejen ve vodárenství, ale všude. A kdyby se aspoň to povedlo, mohl by to být začátek konce česky "standardního", ale jinak zcela nenormálního stavu.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů