Čtvrtek, 28. března 2024

Nová pravidla obchodu s emisemi dopadnou i na české firmy

Nová pravidla pro obchodování s emisními povolenkami jsou na spadnutí a dotknou se i stovek českých firem.

Nová pravidla obchodu s emisemi dopadnou i na české firmy

Co přinesou povinné aukce povolenek a jak bude celý proces probíhat? Proč se mění pravidla za pochodu a jak se jim co nejlépe přizpůsobit? Kdo bude muset povolenky nakupovat a v jaké míře? To jsou jen některá z témat, která se budou podrobně probírat na největší středoevropské konferenci o emisním obchodování European Carbon Forum 2012 - v předvečer aukcí, která se koná v Praze 29. listopadu.

Hlavní město emisního byznysu

Již po druhé v letošním roce do Prahy přicestují uznávané kapacity emisního byznysu, zástupci největších burz, jakožto i státní správy a celosvětově citovaní analytici. Publikum pak budou tvořit nejvýznamnější firmy zapojené do systému emisního obchodování EU ETS nejen z Česka, ale i dalších středoevropských zemí. "Bez přehánění se Praha opět na jeden den stane hlavním městem evropského byznysu s emisními povolenkami. Naším hlavním cílem je co nejpodrobněji představit nastávající změny, zodpovědět otevřené otázky a pomoci se tak firmám připravit na start nového sytému. Věřím, že se nám to za pomoci našich exkluzivních hostů a díky výběru praktických témat mnohdy podaných interaktivní formou podaří," uvedl Jan Fousek, jednatel společnosti Virtuse Energy, která konferenci již po třetí organizuje. "Pro podniky, které jsou zahrnuty v systému emisního obchodování v Evropě, je navíc vstup zdarma, čímž chceme přispět k jejich maximální připravenosti na blížící se radikální změny," dodává Fousek.

Přední řečníci

Jak budou aukce povolenek probíhat v praxi vysvětlí v živé demonstraci Viviana Ciancibello z největší světové energetické burzy EEX, jež se zároveň stala centrální evropskou aukční platformou. Téma bude probírat také její britský protějšek Sam Johnson-Hill z doposud největší emisní burzy světa ICE ECX v Londýně. Podrobnosti nových pravidel pro české i slovenské firmy pak budou prezentovat představitelé rezortů životního prostředí obou zemí Jan Tůma a Veronika Jaceková.

O budoucnosti kjótských emisních kreditů CER a ERU bude hovořit Martin Cracknell, viceprezident japonského koncernu Mitsui.

Samostatný panel bude také věnován otázkám cenového vývoje emisních povolenek, v rámci kterého vystoupí celosvětově citovaní analytici carbon a energetických divizí agentur Bloomberg (Alessandro Vitelli) a Thomson Reuters (Henning Gloystein).

European Carbon Forum 2012 - v předvečer aukcí je již třetím pokračováním specializované konference, jež odstartovala loni v Bratislavě a po úspěšném pokračovaní v únoru se letos již po druhé vrací do Prahy.

Jde o odbornou platformu, která na jednom místě spojuje zástupce všech zainteresovaných stran a subjektů v problematice emisních povolenek. Kvalitou řečníků a rozsahem poskytnutých informací jde o ojedinělé setkání v celém středoevropském prostoru.

Organizátor konference, česká společnost Virtuse Energy, je členem skupiny Virtuse Group (Suisse) SA - mezinárodního holdingu s hlavními aktivitami v oblastech poradenství a obchodu s emisními povolenkami a elektřinou.

Více informací na www.virtuse.eu v sekci Konference

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů