Středa, 24. dubna 2024

Emise - NÁMOŘNÍ DOPRAVA

Emise - NÁMOŘNÍ DOPRAVA

EP a čistší lodní paliva - Přísnější limity pro obsah síry v lodních palivech by měly přispět ke zlepšení kvality ovzduší podél evropských pobřeží a snížit počet předčasných úmrtí způsobených znečištěním ovzduší z námořní dopravy. V současné době se počet těchto úmrtí odhaduje na 50 tis. ročně. Evropský parlament nová pravidla schválil 11. září.

Očekává se, že za současných podmínek by objem emisí z lodní dopravy do roku 2020 předstihl množství emisí z pozemních zdrojů znečištění. Zpravodajka Evropského parlamentu, finská poslankyně za Zelené Satu Hassi, proto ve své zprávě požadovala naléhavou nápravu a zpřísnění Komisí navrhovaných limitů pro obsah síry v lodních palivech, resp. pokračování procesu jejich snižování nebo jejich rozšíření na více geografických oblastí.

Podle nových pravidel se všeobecný limit pro maximální obsah síry v lodních palivech používaných v evropských mořích sníží ze současných 3,5 % na 0,5 % od roku 2020. Pro tzv. kontrolní oblasti emisí síry (oblasti SECA), mezi něž z evropských oblastí patří Severní moře, Lamanšský průliv a Baltské moře, platí přísnější normy. Mezní hodnota síry v palivech používaných v těchto oblastech činí v současné době 1 % a do roku 2015 se musí snížit na 0,1%.

Pro srovnání - nejvyšší povolený obsah síry v palivu pro pozemní vozidla je 10 ppm, což je stokrát méně, než výše zmíněná mezní hodnota, která vstoupí v platnost v oblastech SECA v roce 2015.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů