Čtvrtek, 28. března 2024

V Moravském krasu vzniknou expozice o jeho historii a přírodě

V Moravském krasu vzniknou expozice o jeho historii a přírodě

V Moravském krasu vzniknou dvě nové muzejní expozice, které představí archeologické výzkumy v této oblasti, její geologii i to, jak podzemí využíval člověk. Měly by být přístupné v objektech u zpřístupněných jeskyní Výpustek a Balcarka. ČTK to dnes řekl Jiří Hebelka ze správy jeskyní. Práce by měly začít za rok a podle odhadů přijdou na devět milionů korun.

Jeskyňáři využijí k vybudování stálých expozic prostory v objektech, které využívají pro sebe či pro veřejnost jako zázemí. Cílem je, aby z Moravského krasu odcházeli turisté nejen se zážitkem po procházce mezi krápníky, ale také s podrobnějšími informacemi o přírodovědeckém a historickém významu oblasti.

V expozici u jeskyně Balcarka by mohl být vystaven kromě mnoha kostí i mléčný zub mamutího mláděte. Zvažuje se vybudování 3D kina, které by diváka zavedlo do dob pravěkých lovců sobů.

Prostory pro muzeum jsou i v budově jeskyně Výpustek u Adamova, která ukrývá vojenský protiatomový kryt. Jeskyně se původně nazývala Medvědí, protože se v ní našly kompletní kostry jeskynních medvědů. Kromě nich expozice přiblíží i to, jak se v minulosti v podzemí těžily fosfátové hlíny sloužící jako hnojiva nebo jak v jeskyních budovali nacisté utajované továrny.

S budováním expozic by mělo správě jeskyní pomoci Moravské zemské muzeum a také Technické muzeum v Brně.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů