Sobota, 20. dubna 2024

Česká geologická služba vydala knihu Podzemní vody České republiky - Regionální hydrogeologie prostých a minerálních vod

Česká geologická služba vydala knihu Podzemní vody České republiky - Regionální hydrogeologie prostých a minerálních vod

Česká geologická služba vydala monografii J. Krásného et.al. Podzemní vody České republiky - Regionální hydrogeologie prostých a minerálních vod, která shrnuje výsledky regionálně hydrogeologických průzkumů a mapování za více než 40 let. Rozsah a význam bude podstatný pro mnoho následujících generací neboť obdobná publikace napsaná Otou Hyniem vyšla naposledy v roce 1961.

Hlavní přínos této jedinečné publikace je ve shrnutí regionálních poznatků, a tudíž prohloubení našich znalostí a povědomí o našem území, které povedou ke správnému pochopení a predikci budoucího vývoje podzemních vod na území ČR.

Tato dlouho očekávaná kniha, je koncipována jako hydrogeologická syntéza systematicky popisující podzemní vody na celém území České republiky na počátku třetího milénia.

To vše usnadní odborníkům přípravu podkladů ke stanovení podmínek využívání a ochrany podzemních vod a přírodního prostředí či rozšíří regionální pohledy při posuzování možností kontaminace podzemních vod a odhadování budoucího vývoje jejich kvality.

Monografie umožňuje vyvodit obecnější zákonitosti a souvislosti a poskytuje podklad pro stanovení dalších směrů potřebného výzkumu. Hodnotí a porovnává různá hydrogeologická prostředí a jejich potenciál pro využívání podzemní vody; oceňuje přírodní zdroje a kvalitu podzemních vod.

Spoluautory této publikace jsou M. Císlerová, S. Čurda, J. Datel, J. Dvořák, A. Grmela, Z. Hrkal, H. Kříž, H. Marszałek, J. Šantrůček a J. Šilar.

Vydání této nadčasové publikace bylo finančně podpořeno Ministerstvem životního prostředí ČR a společností ProGEO, s. r. o.

Více o knize: www.geology.cz

Prodej knihy: obchod.geology.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů