Pátek, 29. března 2024

Sobotní den Ekofilmu bude skutečně pro celou Ostravu

Sobotní den Ekofilmu bude skutečně pro celou Ostravu

Bývalý průmyslový areál Dolních Vítkovic prošel v posledních deseti letech zásadní proměnou. Opravená vysoká pec číslo jedna je součástí vyhledávané naučné a prohlídkové trasy. Postupně rekonstruovaný plynojem, z něhož se vyloupnul díky citlivému a originálnímu návrhu světově uznávaného architekta Josefa Pleskota prostor multifunkční auly Gong vhodný pro pořádání konferencí, výstav, koncertů klasické či rockové hudby, láká stále více lidí. Letos jich sem přišlo kolem 245 tisíc.

A bude jich nesporně mnohem víc, protože VI. energetická ústředna se změnila v unikátní vzdělávací centrum a právě dnes dopoledne 16. listopadu přivítala první návštěvníky. S novými interaktivními expozicemi se budou moci zdarma od 6. do 8. prosince seznámit také účastníci letošního ročníku MMF EKOFILM 2012. Prohlídky se uskuteční 6. prosince od 12.30 do 14.00 a od 17.30 do 19.00 hodin, následující den od 12.30 do 14.00 a v sobotu 8. prosince mohou zájemci přijít od 14 do 17 hodin.

V Malém světě techniky je k vidění obří exponát ponorky Nautilus z románu Julese Verna, simulátory aut, parní stroj, originál motoru stíhačky MIG 21, ale také modely CNC strojů, na nichž si děti zkusí obrábění kovů nebo dokonce výrobu elektřiny.

"Vědeckofantastická verneovská atmosféra nebude jedinou atrakcí festivalu. Na sobotu jsme připravili den pro celou Ostravu. Kromě promítání filmů čeká na malé i velké návštěvníky opravdu bohatý doprovodný program. V malém sále auly Gong bude hrát a zpívat hudební skupina Marow, vystoupí také zpěvačka, textařka a skladatelka Vladivojna La Chia," říká ředitelka festivalu Marcela Mrózková Heříková a dodává, že to nejzajímavější se odehraje na Ekopouti, která potrvá od 9 do 17 hodin. Lidé si mohou prohlédnout výstavu Reuse a recyklace a hlasovat pro nejzdařilejší soutěžní práci žáků a studentů. Interaktivní projekt Dřevo, dřívko, dřevíčko připomene význam a využití dřeva v historii a současnosti člověka a podpoří zájem o tradice našich předků, o přírodu a její ochranu. Rekordy a kuriozity ze světa zvířat zase přiblíží savce, podívat se všichni mohou i za zvířaty do ostravské zoologické zahrady, každému bude naočkován vztah k přírodě.

"Ekopouť je určena všem, zejména se těšíme na rodiny s dětmi. V předvánočním čase budou totiž v industriálním Gongu celý den potkávat vlídné a půvabné anděly. A společně mohou vyrábět nejen vánoční ekořetěz z PET lahví, ale třeba vlastní ekotašku nebo andílky na vánoční stromeček z přírodních materiálů. Čekají na ně kvízy, interaktivní počítačová hra, výtvarné dílny, soutěže, vánoční jarmark i klaunské divadlo MIMO," uvádí M. Mrózková Heříková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů