Úterý, 16. dubna 2024

Evropský parlament odmítl zakázat rozvoj břidlicového plynu

Evropský parlament odmítl zakázat rozvoj břidlicového plynu

Evropský parlament dnes odmítl návrh na zákaz rozvoje ložisek břidlicového plynu v Evropské unii. V sérii hlasování se ale k této kontroverzní otázce postavil opatrně a zdůraznil nutnost důkladné regulace průzkumu ložisek a těžby nového slibného zdroje energie.

Výzvu k zákazu průzkumu a těžby plynu z břidlicových hornin parlament odmítl s tím, že členské státy EU mají právo využívat své nerostné zásoby. Ze dvou předložených zpráv ale vyškrtl větu, podle níž může břidlicový plyn "hrát zásadní roli" v přechodu na nízkoemisní energetické zdroje, a odmítl také vyzvat k podpoře "vysoké úrovně udržitelné produkce břidlicového plynu".

Evropa sleduje, jak Spojené státy už díky bouřlivému rozvoji břidlicových ložisek plynu a ropy v posledních letech míří k energetické soběstačnosti a jak několikanásobně levnější plyn než jinde začíná mít hmatatelný pozitivní vliv na konkurenceschopnost amerického průmyslu. Na starém kontinentě mezitím některé země včetně České republiky zavedly na průzkum břidlicového plynu moratorium. Evropská komise nicméně na příští rok chystá regulační rámec pro tyto aktivity.

"Provedené studie naznačují, že v současné legislativě EU existuje řada nejistot a prázdných míst," řekl evropský komisař pro životní prostředí Janez Potočnik. "Vyrovnání se s riziky pro zdraví a životní prostředí bude mít zásadní vliv na to, aby toto odvětví přijala široká veřejnost," dodal komisař podle agentury Reuters.

Ekologičtí aktivisté vedou kampaň za zákaz samotného průzkumu potenciálních břidlicových ložisek v Evropě a zdůvodňují to zejména riziky, které těžba v horninách pomocí takzvaného frakování údajně znamená pro zásoby podzemní vody. Šíření takových obav v kombinaci s vysokou hustotou zalidnění může vážně poškodit vyhlídky na rozvoj těchto zásob v Evropě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů