Pátek, 19. dubna 2024

Více než polovina elektřiny v tuzemsku bude z jádra

Vláda schválila návrh státní energetické koncepce do roku 2040. Nejméně 80 % elektřiny v Česku má pocházet z domácích zdrojů.

Více než polovina elektřiny v tuzemsku bude z jádra

Průmysl i energetické firmy v Česku si mohou částečně oddychnout. Vláda včera po osmi letech kývla na novou Státní energetickou koncepci. Už je tak jasné, co kabinet Petra Nečase zamýšlí s českou energetikou. Materiál stanovuje její směr v příštích 20 až 30 letech a počítá se zvýšením podílu elektřiny z jádra.

Na finální schválení ale koncepce teprve čeká. Konečné slovo bude mít ministerstvo životního prostředí. To má k materiálu doplnit analýzu SEA, tedy do jaké míry je vládní plán v souladu s ochranou životního prostředí.

I tak jde o velký posun vpřed. Aby mohla vláda energetickou koncepci vůbec projednat, musela z materiálu vyloučit státní surovinovou koncepci. Určila tak, z čeho se bude energie vyrábět, aniž by vyřešila otázku, kde se budou brát příslušné suroviny. Schválení surovinové koncepce komplikují totiž nadále spory o to, zda je možné vyvlastnit například pozemky vhodné pro těžbu uhlí.

"Rozhodli jsme se otázku státní energetické koncepce dále neodkládat a předložit dokument samostatně. U surovinové koncepce se stále řeší zapracování připravované velké novely horního zákona," říká ministr průmyslu Martin Kuba. Ta má znovu zavést "modernizovanou" podobu vyvlastnění, kterou ruší malá novela horního zákona, již má nyní na stole prezident Klaus. "Snažíme se najít kompromis mezi povinností státu nakládat s nerostnými zásobami uhlí a ochranou práv jednotlivce," říká ředitel sekce energetiky na ministerstvu průmyslu a obchodu Pavel Gebauer.

Současný návrh aktualizované koncepce ministra Kuby je první z mnoha předložených materiálů, kterému se po pěti letech snažení ministerstva podařilo uspět. Kolem všech ostatních návrhů se strhly politické spory a nesouhlasila s nimi ani odborná veřejnost.

Kuba v nové koncepci sází hlavně na jádro. V roce 2040 by mělo být v Česku vyrobeno 50 až 60 procent veškeré elektřiny právě v jaderných elektrárnách. Oproti návrhu svého předchůdce Martina Kocourka, který počítal s výstavbou až 13 nových reaktorů, chce Kuba jen tři - dva v Temelíně a případně jeden v Dukovanech. "Nový dokument není alespoň v rozporu s fyzikálními zákony i ekonomickými očekáváními," říká bývalý šéf energetického koncernu ČEZ a Svazu průmyslu Jaroslav Míl.

U obnovitelných zdrojů počítá nová koncepce jen s podílem okolo 15 až 20 procent a Kuba od roku 2014 zvažuje úplně zastavit jejich podporu.

Právě proto se nová koncepce nelíbí ekologům. "Plán obsahuje pouze jediný scénář vývoje ekonomiky, spotřeby a růstu zdrojů," říká například Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost. "Brojí proti podpoře obnovitelných zdrojů, které jsou každým rokem levnější, a naopak navrhuje zavést dotace pro jaderné reaktory," dodává.

Sázka na jádro je přitom nejen podle ekologů, ale i podle mnohých expertů v dnešní situaci ekonomicky nepodložená. A za riskantní ji považují často i zástupci průmyslu. "Jsem příznivcem jádra, ale musíme si férově říci, kdo a z čeho zaplatí výstavbu reaktorů," řekl nedávno HN šéf ČKD Group Jan Musil.

"Neznáme ekonomiku výstavby, provozu ani likvidace elektrárny v Temelíně," říká předseda Komory obnovitelných zdrojů a bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík. Situace v evropské energetice je dnes totiž turbulentní a nikdo neumí odhadnout vývoj cen elektřiny či emisních povolenek.

Podle Kuby ale český průmysl potřebuje právě jistotu, kterou svými pravidelnými dodávkami za stabilně danou cenu jádro poskytuje. Jeho resort tak v koncepci počítá s vytvořením legislativního nástroje, který bude při velkých výkyvech cenu elektřiny z jádra krátkodobě fixovat.


Český energetický mix v roce 2040

50-60 PROCENT ELEKTŘINY
by se mělo v Česku v roce 2040 vyrábět z jádra. Státní energetická koncepce počítá s výstavbou tří nových reaktorů - dvou v Temelíně a jednoho v Dukovanech.

15-20 PROCENT ELEKTŘINY
by se mělo za 18 let vyrábět z obnovitelných zdrojů. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba tvrdí, že již nyní příliš zatěžují českou ekonomiku.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů