Sobota, 20. dubna 2024

Ministr vyřadil kormorána a rybníkáře připravil o náhradu škody

Ministr vyřadil kormorána a rybníkáře připravil o náhradu škody

Ministr životního prostředí vyřadil kormorána ze seznamu ohrožených druhů. Ornitologové to považují za nepromyšlený krok, který nic nevyřeší.

21. listopadu zveřejnilo Ministerstvo životního prostředí informaci (http://www.mzp.cz/cz/news_121121_Kormor%C3%A1n), že kormorán velký bude od 1. dubna 2013 vyřazen ze seznamu zvláště chráněných druhů živočichů. Doposud byl zařazen v kategorii "ohrožený". Tento krok ušetří státní pokladně přes 30 milionů Kč ročně, které stát doposud vyplácel rybníkářům jako náhradu škod, ale celkově konfliktní situaci mezi rybáři a kormorány nevyřeší, spíš naopak.

Co se nezmění:

- Kormoránů u nás bude stále zimovat 7 až 13 tisíc jedinců, nic na tom nezmění ani skutečnost, že se jich ročně odstřelí 4 tisíce.

- K plašení a odstřelu kormoránů bude potřeba i nadále zvláštní povolení, vyřazení kormorána ze seznamu ohrožených druhů neznamená, že by jej bylo možné volně střílet.

- Odstřel kormoránů ryby neochrání, vyplašení kormoráni se jen přesunou jinam. Při střelbě do odpočívajícího hejna ptáci vyvrhnou potravu a musejí si pak ulovit novou. Škody se tedy mohou odstřelem lokálně ještě zvýšit.

Co se změní:

- Kormorán nebude "ohroženým", nově bude spadat do kategorie obecně chráněných druhů.

- O povolení k plašení (včetně odstřelu) žádali rybáři doposud krajské úřady, nově budou žádat úřady obcí s rozšířenou působností.

- Některé krajské úřady vydaly dříve hromadnou výjimku umožňující plašení na celém území kraje. Tato "opatření obecné povahy" přestanou platit.

- Stát nebude rybníkářům vyplácet přes 30 milionů korun ročně jako náhradu škod způsobených kormorány. Odpovědnost za škody přejde na myslivce (uživatele honitby), což evidentně není dořešeno a v budoucnu to způsobí velké problémy.

- Zvýší-li se intenzita odstřelu kormoránů, zvýší se tím mimo jiné i rušení dalších druhů vodních ptáků. Bude velmi těžké koordinovat vydávání povolení k plašení mezi mnoha obecními úřady a zajistit jednotný přístup a únosnou míru plašení.

Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické, k tomu dodává: "Vyhláška, která v roce 1992 stanovila zařazení jednotlivých druhů do kategorií zákonné ochrany, je již dávno zastaralá a nereflektuje vývoj, kterým prošla příroda za 20 let. Seznam chráněných druhů novelizaci rozhodně potřebuje, ale pouhé vyřazení kormorána je krokem s velmi spornými následky. Ukazuje nekoncepčnost, s jakou pracuje Ministerstvo životního prostředí."

Další informace

http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2348

Kontakt

Zdeněk Vermouzek, verm@birdlife.cz, 773 380 285 (od pátku od 9 hodin)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů