Sobota, 20. dubna 2024

Naše jediná želva - Želva bahenní (Emys orbicularis)

Naše jediná želva - Želva bahenní (Emys orbicularis)

Vzhled

Želva bahenní je jedinou přirozeně divoce žijící želvou na našem území. Lze ji nalézt ve většině zemí Evropy kromě Skandinávie, v severní Africe a Blízkém Východě. Tato želva je silně chráněna na většině tohoto území, Českou Republiku nevyjímaje. Mezi chovateli se vyskytuje poměrně často. Želva bahenní bývá řazena mezi želvy přechodného typu,tj. vlastně želvy bahenní (končetinami jsou podobné suchozemským želvám, tvarem krunýře zase vodním). Lze je zahlédnout přírodě v prohřátých bahnitých mělkých vodách.

Zimování

Přezimuje v bahně na dně. Období jejich aktivity spadá mezi duben a říjen, páří se v květnu a vejce kladou o měsíc později. Vejce (obvykle 3 až 16 kusů) kladou často poměrně daleko od vody. Mláďata se líhnou zhruba po 100 dnech, za chladného léta zůstávají v zemi a vylézají až na jaře. Dospělosti dosahují ve věku mezi 8 až 10 tety, samice dorůstají délky okolo 25 cm až 30 cm a samci okolo 15cm. Mohou se dožít až 120 let.


Potrava

Jídelníček této želvy se skládá z ryb, obojživelníků, žížal, mlžů a hmyzu. V zajetí přijímá živočišnou potravu občas kombinovanou vodními rostlinami nebo salátem. Potřebuje větší díl souše a místo na vyhřívání; zazimování není nezbytné.

Krásné foto najdete na: http://www.naturfoto.cz/zelva-bahenni-fotografie-1653.html

ZDROJ:http://plazi.webgarden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů