Pátek, 29. března 2024

Drahá elektřina zvedne českým firmám náklady o desítky milionů

Vláda ustoupila a zvýšila příspěvek na zelenou energii. Ministr Kuba chce zcela změnit podporu obnovitelných zdrojů.

Drahá elektřina zvedne českým firmám náklady o desítky milionů

Domácnosti zaplatí příští rok v průměru za elektřinu o dva tisíce korun víc než letos, a větší podniky přijde zdražení ročně dokonce na miliony. Čísla včera oznámil Energetický regulační úřad. "Pro naši firmu to znamená velký nárůst nákladů, celkem to může být až sto milionů korun," říká Jan Rafaj, člen představenstva hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava.

Podle úřadu domácnosti příští rok zaplatí za elektřinu v průměru o 2,4 procenta více než letos, firmy o 2,8-3,1 procenta. A to přesto, že cena elektrické energie na burzách celý tento rok klesala. Na lipské burze, od níž se odvozují ceny v Česku, spadla od začátku roku o více než devět procent.

Důvodem českého zdražení jsou příspěvky na podporu obnovitelných zdrojů energie, například výkup elektřiny ze solárních elektráren. Zčásti je platí státní rozpočet a zčásti přímo zákazníci energetických firem jako součást regulované složky ceny elektřiny, kterou určuje právě Energetický regulační úřad.

Ohlášené zvýšení ceny elektřiny pro firmy je nižší, než se čekalo. Původně totiž měly podniky platit příspěvek na obnovitelné zdroje ve výši téměř 614 korun z jedné odebrané kilowatthodiny. Podle Sdružení velkých spotřebitelů energie, tedy velkých firem, by se kvůli tomu snížila ziskovost v chemickém, hutnickém, papírenském a keramickém průmyslu až o třetinu.

Vláda ale ustoupila tlaku průmyslníků a zvýšila státní příspěvek na obnovitelné zdroje pro příští rok z původně plánovaných 9,7 miliardy korun na 11,7 miliardy. Tedy na stejnou sumu, jakou zaplatil letos. Firmy díky tomu zaplatí za podporu obnovitelných zdrojů o 30 korun za kilowatthodinu méně. "Je to krok správným směrem, ale i tak je to brutální zvýšení cen. Oceňuji však, že si vláda uvědomila tento problém. Očekáváme další opatření týkající se ceny elektřiny v průběhu příštího roku a velká změna by měla přijít od roku 2014," říká Jan Světlík, šéf a majitel strojírenského holdingu Vítkovice. "Není možné, aby většinu nákladů na obnovitelné zdroje platil průmysl a aby to bylo zhruba 47krát víc než v Německu," tvrdí.

"Obnovitelné zdroje nejsou hlavním důvodem pro růst cen elektřiny. Jsou jimi rostoucí ceny fosilních paliv jako uhlí a plynu," myslí si ovšem Vojtěch Kotecký z ekologického Hnutí Duha. "Ale měli bychom hledat cesty, jak podporovat raději levnější obnovitelné zdroje než dražší," dodává. Růst cen paliv ovšem není tak vysoký, problémem je spíše špatné nastavení podpory obnovitelných zdrojů. A třikrát větší energetická náročnost českého hospodářství, než je průměr Evropské unie.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba chystá od roku 2014 velkou změnu podpor pro obnovitelné zdroje. Chce snížit celkovou dotaci a větší část podpory zřejmě budou muset zaplatit domácnosti. Podobně jako v Německu.

V Česku přitom nezdražuje jen elektrická energie. Zdražuje voda. Energetický úřad oznámil včera i zvýšení regulované složky u cen plynu. Tam však není zdražení jisté. Třeba Pražská plynárenská oznámila naopak snížení cen.

Růst cen energií

3,1 PROCENTA

Až o tolik v roce 2013 vzroste cena elektřiny pro firmy. Domácnostem zdraží o 2,4 procenta. V tomto případě cena silové elektřiny sice klesne o 5,2 procenta, o 9,4 procenta ale vzroste hlavně kvůli podpoře obnovitelných zdrojů regulovaná složka ceny.

4,13 PROCENTA

bude v příštím roce činit nárůst regulované složky u plynu. Firmy musí případné zdražení plynu oznámit do zítřka. Zatímco největší hráči na trhu, skupina RWE a E.ON, zatím změny neoznámili, Pražská plynárenská slibuje pokles cen plynu až o 6,5 procenta.

7,5 PROCENTA

je nárůst ceny, který příští rok zaplatí v průměru zákazníci za vodu. Místy to ale může být 15 až 20 procent. Od roku 2007 vzrostly průměrné ceny vody v Česku o více než třetinu.

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR: Filip Sýkora
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů