Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nové technologie odečtů spotřeby energií ušetří až desítky procent nákladů

Nové technologie odečtů spotřeby energií  ušetří až desítky procent nákladů

Od prosince 2012 začíná platit nová směrnice EU, která řeší problematiku dálkového měření spotřeby vody a energií s možností častějšího automatického odečtu. Takzvaný Smart Metering pomůže domácnostem i firmám ušetřit v nákladech na energie až 20 % ročně, vyplývá ze statistik společnosti ENBRA. Díky efektivní správě naměřených dat totiž Smart Metering umožňuje lépe sledovat a regulovat aktuální spotřebu. S moderní technologií rovněž odpadá povinnost zpřístupnit byt či průmyslový objekt k odečtu.
Smart Metering je ucelený systém dálkového sběru dat z měřičů elektřiny, plynu a studené i teplé vody. Součástí systému je i následné zpracování dat. Měřicí přístroje, které dálkový odečet umožňují, předávají kromě spotřeby do centrální databáze také další provozní a diagnostické údaje. Domácnosti pak mohou pomocí internetu lépe sledovat svou spotřebu a náklady. Společnost ENBRA odhaduje, že během příštích pěti až sedmi let bude technologií dálkového odečtu a sběru dat vybaveno až 10 % všech bytových objektů v ČR.
"Rozvoj Smart Meteringu předpokládá instalaci moderních měřičů spotřeby, které umožňují dálkový odečet stavu. Ten pak může být prováděn například z projíždějícího automobilu dodavatele, či pomocí online komunikace s datovým centrem," sdělil Petr Holyszewski, produktový manažer společnosti ENBRA, která se specializuje na měření a rozúčtování spotřeby vody a tepla. "Díky rychlejším a častějším odečtům pak mohou energetické firmy lépe vyhodnocovat spotřebu a předvídat zatížení svých sítí," dodal Holyszewski.
Na moderních technologiích měření spotřeby ale vydělají také domácnosti. Díky přístupu k aktuálním statistikám budou moci snadno vyhodnocovat svoji spotřebu energie a lépe přizpůsobit své spotřebitelské chování aktuální situaci. Snáze se tak vyhnou například přetápění v zimních měsících či zbytečné spotřebě teplé vody a elektřiny. Statistiky také upozorní spotřebitele na různé poruchy a havárie, například prasklé potrubí nebo protékající toalety, které jsou nejčastější příčinou vysokých nákladů za vodu.
"V praxi bude sledování statistik možné přes webové rozhranní, v němž lidé uvidí aktuální data o své spotřebě energií v grafické podobě. Systém ale nabídne také aktivní zasílání nejrůznějších údajů na spotřebitelův e-mail či mobilní telefon," popisuje možnosti Smart Meteringu pro domácnosti Petr Holyszewski ze společnosti ENBRA. "Úspěch a výše možných úspor bude ale pak zaležet také na tom, v jak srozumitelné a názorné podobě dodavatelé svá data spotřebitelům nabídnou," doplnil Holyzsewski.
Klíčové vlastnosti Smart Meteringu:
. dálkový odečet stavu měřidel (tzv. smartmeterů) v bytech, bytových a průmyslových objektech;
. možnost sběru dat on-line nebo z projíždějícího automobilu (drive-by);
. sběr dat o spotřebě i dalších provozních údajů;
. lepší vyhodnocování zatížení sítě;
. lepší možnosti vyhodnocování spotřeby energií;
. přístup spotřebitelů ke statistikám.
Co přinese Smart Metering domácnostem:
. lepší sledování spotřeby v čase;
. lepší možnost kontroly nákladů na energie;
. odpadnou odečty měřidel a indikátorů s nutností přístupu zaměstnanců dodavatele do bytu;
. přístup k aktuálním datům pomocí internetu;
. upozornění týkající se spotřeby na email a mobilní telefon.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů