Sobota, 20. dubna 2024

Švédsko zváža odpadky z celej Európy. Potrebuje ich

ŠTOKHOLM - Švédsko dováža v stále väčšom množstve dosť netradičný tovar. Odpadky. Hlavne z Nórska, ale aj z Veľkej Británie, Talianska, Pobaltia a záujem má aj o dodávky z Balkánu.

Švédsko zváža odpadky z celej Európy. Potrebuje ich

Nie, nie je to nezmysel ani vtip. Švédi v spaľovniach odpadkov produkujú až pätinu tepla pre domy a na to, aby v tom mohli pokračovať, a dokonca ísť ešte ďalej, nemajú dosť vlastného odpadu.

Preto ho musia dovážať. Pomáhajú tak krajinám, kde triedenie odpadu a jeho spracovanie nie je na takej úrovni ako vo Švédsku a jeho podstatná časť by musela zostať na skládkach. Čo je ekologicky škodlivejšie než spálenie.

Napríklad Taliansko, kde Neapol a niektoré ďalšie mestá mávajú problém s odpadkami. Skládky produkujú viac skleníkových plynov než spaľovanie odpadu.

Dôležité je zdôrazniť, že krajiny, z ktorých smeti pochádzajú, Švédsku za jeho odobratie platia. Nie je to tak, že by severania platili krajine pôvodu za "tovar".

Vlani Švédsko doviezlo 850-tisíc ton, no potrebuje viac. Stavia tiež viac teplární a spaľovní. V roku 2016 by sa mal import vyšplhať až na dva milióny ton.

"Vybudovali sme a budujeme kapacity, určené na spracovanie odpadov z iných krajín," povedal agentúre Reuters Johan Sondburg, poradca a konzultant v odbore energetiky a spracovania odpadov.

Európska komisia v roku 2008 schválila plán na postupné, ale výrazné zníženie počtu aj veľkosti skládok v krajinách EÚ. Naďalej ale končí na skládkach viac ako tretina všetkého odpadu.

Autor: Martin Novák
aktualne.atlas.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů