Pátek, 29. března 2024

Cena plynu pro domácnosti je pole plynařů na hranici únosnosti

Cena plynu pro domácnosti je pole plynařů na hranici únosnosti

Cena plynu pro domácnosti se dostává na hranici únosnosti. Další zdražování by mohlo přimět zejména nízkopříjmové domácnosti k tomu, aby se vrátily k topení pevnými palivy, což by mělo negativní dopady na kvalitu ovzduší. Dnes to na konferenci Gas Business Breakfast řekl prezident České plynárenské unie (ČPU) Oldřich Petržilka.

"Především v těch menších obcích, mimo velká centra, jsme se dostali někam k hranici. Proto zatěžování dalšími daněmi může být v tomto smyslu velmi nebezpečná záležitost," prohlásil Petržilka.

Své tvrzení opírá o výsledky průzkumu, který pro ČPU zpracovala agentura PPM Factum. Podle něj považují lidé plyn za stabilní palivo a problémy s jeho dodávkami přiznává jen 1,5 procenta odběratelů. Zároveň ale sedm procent lidí začíná zvažovat, zda od plynu neodejít. Petržilka uvedl, že to jsou především nízkopříjmové domácnosti z malých obcí, především na severu Moravy.

Průměrná cena jedné megawatthodiny plynu pro domácnosti činí podle Energetického regulačního úřadu v letošním roce 1393 korun. V roce 2013 by se podle propočtů ERÚ měla zvýšit na 1436 korun.

Generální ředitel RWE Transgas Martin Herrmann ale upozornil, že od roku 2014 by se mohla cena plynu jen kvůli daním zvýšit o dalších 100 korun za megawatthodinu. Na domácnosti by se podle něj přestala vztahovat výjimka z placení daně ze zemního plynu, zároveň by vstoupila v platnost uhlíková daň.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů