Pátek, 29. března 2024

Na Novoměstsku přibyla přírodní památka Šafranice s rašeliništi

Na Novoměstsku přibyla přírodní památka Šafranice s rašeliništi

Sedmihektarové území s rašelinnými loukami u Slavkovic na Novoměstsku bylo zařazeno mezi přírodní památky. V této lokalitě nazvané Šafranice odborníci našli velké populace chráněných rostlin a živočichů. Žijí tam mimo jiné ohrožené druhy čolků, ropucha obecná a vzácný motýl hnědásek rozrazilový. O zřízení 102. přírodní památky na Vysočině rozhodla na dnešním zasedání krajská rada. ČTK to sdělil krajský radní Zdeněk Chlád (ČSSD).

Jedinečnost Šafranice byla potvrzena podrobným přírodovědným průzkumem. "Ukázal, že zmíněná oblast svým významem převyšuje kvalitu mnohých stávajících zvláště chráněných území v kraji," uvedl Chlád. Z rostlin v těchto místech roste fialově kvetoucí orchidej prstnatec májový, mezi dalšímu druhy v tamní bohaté populaci jsou i vachta trojlistá a tolije bahenní.

Na Vysočině existuje 178 maloplošných zvláště chráněných území, zabírají dohromady 5591 hektarů pozemků. Kraj se stará o 74 přírodních památek a 54 přírodních rezervací. O zbývající zvláště chráněná území pečují správy dvou chráněných krajinných oblastí - Žďárské vrchy a Železné hory. V návrhu krajského rozpočtu na příští rok jsou na údržbu chráněných území podobně jako letos vyčleněny čtyři miliony korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů