Čtvrtek, 25. dubna 2024

Brno: Děti z jižní Moravy se dnes sešly na konferenci o klimatu

Brno: Děti z jižní Moravy se dnes sešly na konferenci o klimatu

Přes 50 žáků z jihomoravských základních škol diskutuje od čtvrtka do pátku o otázkách klimatu. Akce je součástí mezinárodního projektu Modelových klimatických konferencí a probíhá souběžně se skutečnou mezinárodní klimatickou konferencí v Kataru. Po předchozí přípravě, kde se děti s tématem ochrany klimatu seznamovaly, mají nyní za úkol jako představitelé jednotlivých států (tvoří je týmy po zhruba 5 dětech) přednést svá stanoviska a pokusit se společně s ostatními státy světa vyjednat mezinárodní cíle, které by mohly vést ke snižování CO2. Konferenci, která se jako první velká akce odehrává v novém konferenčním sále poradenského centra Otevřená zahrada, pořádá Nadace Partnerství.
"Chceme dát dětem příležitost, aby si prohloubily znalosti a kritické uvažování ohledně klimatických změn a možností jejich ovlivňování," uvádí koordinátorka konference Zuzana Veselá z Nadace Partnerství. "Zároveň budeme on-line propojeni s obdobnou konferencí v Polsku, což umožní dodat naší konferenci evropský charakter," dodává Veselá.
Konferenci předcházela přípravná fáze, ve které žáci zapojených škol zjišťovali informace a klimatickou situaci "své" konferenční země. Pak vytvořili tzv. klimatické týmy (5 žáků), které na modelové klimatické konferenci reprezentují jednotlivé státy světa. Simulovaná klimatická konference je vyvrcholení projektu.
"Díky konferenci si žáci vyzkouší, jak probíhá mezinárodní demokratické vyjednávání. Věříme, že je to bude motivovat k tomu, aby se sami aktivně zajímali o prostředí, ve kterém žijí," uzavírá Veselá.
Kontakt
Zuzana Veselá, koordinátorka konference, Nadace Partnerství, 775 856 985, zuzana.vesela@nap.cz
Michal Veselý, Nadace Partnerství, 724 944 677, michal.vesely@nap.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů