Úterý, 16. dubna 2024

Významný český geolog a oceánograf Zdeněk Kukal oslavil 80. narozeniny

Významný český geolog a oceánograf Zdeněk Kukal oslavil 80. narozeniny

Geolog, oceánograf, pedagog a nápaditý popularizátor věd o Zemi doc. Zdeněk Kukal oslavil v těchto dnech své 80. narozeniny. Jeho kariéra je spjata s Českou geologickou službou, kam nastoupil hned po studiu Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. V letech 1992-1997 byl jejím ředitelem a pro ČGS pracuje dodnes. Specializoval se na sedimentologii, ale přitahovaly ho také oceány. Na výzkumných lodích plul Atlantským oceánem, Perským zálivem i Černým mořem a jeho kniha o oceánech je dodnes důležitou učebnicí oceánografie.


Doc. Kukal je jedním z nejplodnějších autorů v dějinách české geologie. Soustavně se věnuje i popularizaci geologie a vědy vůbec, přednáší pro veřejnost, píše o zajímavých přírodních událostech a katastrofách. Ve svých knížkách s oblibou uvádí na pravou míru legendy o tajemné Atlantidě nebo bermudském trojúhelníku. O jeho oblíbenosti u čtenářů, trvající již desítky let, svědčila nejlépe cedule na jednom pražském knihkupectví s nápisem: "Páral a Kukal už nejsou". Zatím poslední, obsáhlou kapitolu o historii geologie v Čechách sepsal pro dvoudílnou publikaci věnovanou dějinám české vědy, která vyjde v nakladatelství Paseka.


Zdeněk Kukal je znám i jako zanícený sportovec, dodnes hraje aktivně tenis a zúčastňuje se turnajů. Byl však obdařen také hudebním nadáním. V mládí dokonce zahájil studium na konzervatoři, což se nezapřelo ani později. Byl asi jediným ředitelem geologické služby, který měl ve své pracovně klavír. A ne jen jako kus nábytku. Zahraniční návštěvy byly polichoceny, když jim zahrál hymnu jejich vlasti.


Přejeme tedy našemu váženému kolegovi k jeho významnému jubileu mnoho zdraví a štěstí!

Autor: Petr Maděra

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů