Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nezapomeňte v zimě na ptáčky

Nezapomeňte v zimě na ptáčky

Krmíte v zimě ptáčky? Jestli ne, tak rychle začněte, protože jich díky zimnímu mrazu tisíce nepřežijí.

Ať bydlíte v domku na vesnici, či v panelákovém městském bytě, nezapomínejte na ptáčky zpěváčky, kteří v době, kdy je země pod sněhem, nemají příliš možností, jak sehnat potravu. A dovedete si představit, jak sedíte vyhladovělé v desetistupňovém mrazu na větvi a nevíte, kde se pořádně najíst?

Hon na krmítko

Pořídit si krmítko je snadné. Jestli si ho přímo sami nevyrobíte, koupit se dá leckde, například v Hornbachu, OBI, velkých zahradnictvích nebo v některých domácích potřebách. Při nejhorším postačí širší parapet za oknem (bez stříšky a ohrádky počítejte s vlivy počasí) nebo zavěšený kus pet lahve od minerálky (nikdy ne od alkoholu či chemikálií).

Co sypat do krmítka?

Ptáci mají nejraději mastná semena. Nejvíc si pochutnají na semínkách z prosa, konopí, máku, lnu či řepky. Přilepšit jim můžete ovesnými vločkami, strouhanou houskou bez soli, na drobno nakrájeným masem, strouhanou mrkví, tvarohem, špekovou kůží, lojem, přidat lze drcená jádra lískových či vlašských ořechů, smlsnou si i na jablku. Míchat dobrůtky můžete sami, nejjednodušší je však zajít do zverimexu a koupit směs už namíchanou. Kilogram zhruba za dvacku.

Krmítko kontrolujte, aby se v něm nic nekazilo. Z toho důvodu nekrmte ptáky ani zbytky z kuchyně, jestli ano, musíte včas nesnědené kousky odstranit. Nenabízejte ptáčků nic slaného, kořeněného či spáleného. Bolela by je bříška.

S přikrmováním se začíná sice už v listopadu, ale jakmile přijde sníh a mráz, lidská pomoc je nutná. Krmit můžete klidně až do konce března.

Tuková krmítka

Nechcete si vyzkoušet výrobu tukového krmítka? Nejlépe se k tomu hodí obrácený květináč, do kterého nalijete vyškvařené sádlo smíchané se semeny a ořechy. Posloužit může i kelímek od jogurtu. Nezapomeňte však do něj nejprve udělat dírku a provléci provázek, abyste ho měli za co pověsit. Podobně využít můžete i šišky, které namočíte do teplé tukové směsi a necháte ztuhnout.

Kam krmítko umístit?

Hlavně na klidné místo. Nad zemí by mělo být aspoň 150 centimetrů a dva metry od nejbližšího stromu. Pokud ho věšíte přímo na strom, pověste ho na větev pomocí drátu nebo provázku, jinak ho vyžere kočka nebo kuna. K parapetu připevněte napevno, aby se s ptáky nepřevrátilo, nebo ho neodnesl vítr. Já osobně ho mám přišroubované k balkonovému zábradlí. Pozorovat své "hosty" je někdy lepší než dívání na televizi.

ZDROJ: www.zena.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů