Pátek, 29. března 2024

Správa parku Podyjí ocenila projekty k ochraně tamní přírody

Správa parku Podyjí ocenila projekty k ochraně tamní přírody

Správa Národního parku Podyjí ocenila dnes projekty, které pomáhají uchovávat jedinečnost této přírodní lokality. Cenu Dobrý skutek pro Podyjí dostaly Hnanice za to, že daly zakopat do země elektrické vedení v obci, dopravní firma ZDS Psota za používání plynového pohonu a Marek Tejral za péči o Hradišťské terasy. ČTK to řekla náměstkyně ředitele Správy Národního parku Podyjí Lenka Reiterová.

Cena se letos udělovala poprvé. Cílem projektu je přimět obyvatele Podyjí, tamní samosprávy, spolky a firmy k větší péči o přírodu a krajinu. Na ocenění bylo navrženo osm projektů.

Tři ocenila správa parku sama. Čtvrtého odměněného vybrala veřejnost hlasováním na internetových stránkách správy parku. Hlasovalo 840 lidí. Třetina dala hlas manželům Hejlovým za citlivě opravenou fasádu historického domu v Konicích.

Hnanicím se podle správy parku podařilo uložením elektrického vedení do země obnovit jejich historický ráz. Marek Tejral zase svojí péčí o kamenné terasy zpevňující stráně nad řekou Dyjí umožnil, aby se staly domovem mnoha vzácných druhů rostlin a živočichů. Společnost ZDS Psota používáním plynového pohonu u svých vozidel zlepšuje kvalitu ovzduší na Znojemsku. Zároveň také propaguje šetrné zdroje energie, připomněla Reiterová.
Ocenění dostali certifikáty a drobné dary.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů