Pátek, 29. března 2024

Nový horní zákon má opět umožnit vyhánění lidí z jejich domovů

Nový horní zákon má opět umožnit  vyhánění lidí z jejich domovů

Nový horní zákon, který dnes představil ministr Kuba, znovu zavádí vyvlastňování budov a pozemků kvůli těžbě a umožňuje vyhánění lidí z jejich domovů. Podle ekologických organizací tím ministr průmyslu zjevně porušuje závazky vlády i své politické strany.

K úplnému a neomezenému vyškrtnutí komunistických vyvlastňovacích paragrafů z horního zákona se Nečasova vláda zavázala v platné koaliční smlouvě (1), příslušnou novelu zákona již schválila vláda i parlament. Ministr Kuba však - jakoby na truc - na dnešní tiskové konferenci předložil opačný návrh. Navíc výslovně odmítl, aby z vyvlastňování byly vyloučené domy v zastavěném území měst a obcí. Odůvodnil to tím, že za první republiky, kdy bylo vyvlastňování zastavěného území zakázáno, byla spotřeba elektřiny nižší než dnes (2).

Jan Rovenský z Greenpeace uvedl:

"Považujeme za skandální, že ministr Kuba chce i nadále zachovat možnost, aby mohly být domovy tisíců lidí v Horním Jiřetíně, Černicích či Karviné vyvlastněné kvůli těžbě. Vyvlastňovat a bourat obce kvůli uhlí je zcela nepřijatelné - to si nemyslí jen místní lidé a Greenpeace, ale podle průzkumů 70 % občanů ČR. Vláda opakovaně slíbila, že vyvlastňovací paragrafy z horního zákona vyškrtne. Připomeňme, že pan premiér Nečas osobně sliboval, že vlastníky v Horním Jiřetíně ochrání. Martin Kuba svým dnešním návrhem drsně porušuje koaliční smlouvu a zjevně mu nevadí, že tak dělá ze svých kolegů a pana premiéra idioty. Doufáme, že mu to neprojde."

Jan Skalík ze Zeleného kruhu řekl:

"Je to pár měsíců, kdy vláda na návrh ministra Kuby zrušila možnost vyvlastňování kvůli těžbě. Je to pár týdnů, kdy návrh schválil parlament. Nyní jde Martin Kuby do vlády s naprosto opačným návrhem. Před změnami jeho nálad si nemůže být jist žádný podnikatel ani občan."

Tereza Otcovská z Kořenů uvedla:

"Pro lidi v Horním Jiřetíně je úplně jedno, jestli je bude z domova vyhánět soukromý Czech Coal, nebo státní Severočeské doly. Něco takového by neměl mít právo dělat prostě nikdo."

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl:

"Poplatky zůstanou směšně nízké. Nadále se vyplatí plýtvat a pořád bude výhodnější používat laciné přírodní suroviny než třeba recyklovat odpad. Ministerstvo navrhuje, aby si stát jako majitel z každé tuny vytěženého černého uhlí namísto směšného půl procenta hodnoty nechal legračního půldruhého procenta. Smysluplná reforma by musela poplatky zvýšit zhruba na třicet procent."

Kontakty:
Jan Rovenský, telefon 734 620 844, email jan.rovensky@greenpeace.org
Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Jan Skalík, telefon 607 185 686, email jan.skalik@zelenykruh.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů