Čtvrtek, 28. března 2024

Ruské jaderné elektrárny

Ruské jaderné elektrárny

Balakovská jaderná elektrárna

Jedním z největších a nejmodernějších energetických závodů Ruské federace je Balakovská jaderná elektrárna. Má čtyři energetické bloky s tlakovodními reaktory VVER-1000 o výkonu 1000 MW, které byly uvedeny do provozu v letech 1985-1993. Blok č. 4 Balakovské jaderné elektrárny se stal prvním ruským jaderným blokem uvedeným do provozu po získání státní nezávislosti Ruska.

Bělojarská jaderná elektrárna

Jediná ruská jaderná elektrárna s energetickými bloky různých typů. Ověřovala se tu zásadní jaderná technologie pro "velkou" jadernou energetiku.
Bělojarská jaderná elektrárna má celkem tři bloky, z toho dva jsou s reaktory využívající tepelné neutrony, třetí rychlé neutrony. Energetický blok č. 1 s vodografitovým kanálovým reaktorem ABM-100 o výkonu 100 MW byl odstaven v roce 1981, blok č. 2 s reaktorem ABM-200 o výkonu 200 MW v roce 1989.

Bilibinská jaderná elektrárna

Nachází se na severovýchodě Ruska za polárním kruhem v oblasti věčně zmrzlé půdy. Bilibinská jaderná elektrárna byla na území Čukotského autonomního okruhu postavena v souladu s nařízením Rady ministrů SSSR č. 774-279 ze dne 8. října 1965 "O projektování a výstavbě Bilibinské jaderné elektrárny". Zajišťuje energii pro rozvoj severovýchodních regionů Ruské federace a pro těžbu zlata v Magadanské oblasti. Jaderná elektrárna má čtyři energetické bloky stejného typu EGP-6 doplněné komplexem společného pomocného zařízení.

Volgodonská jaderná elektrárna

Patří k unifikovaným projektům s reaktory VVER-1000. Jsou v ní instalovány dva bloky s reaktory VVER-1000.Projekt výstavby elektrárny byl schválen příkazem Misterstva energetiky SSSR č. 133ps. z 12. října 1979. Rozhodnutím zasedání Volgodonské oblastní Rady lidových poslanců z 28. června 1990 rozhodla Rada ministrů SSSR výstavbu Volgodonské jaderné elektrárny zastavit. Od 1. ledna 1991 byla elektrárna zakonzervována. V současnosti jsou stavební práce opět obnoveny a probíhá druhá etapa výstavby.

Kalininská jaderná elektrárna

Nachází se na severu Tverské oblasti, 125 km od města Tver. Jsou zde v provozu tři bloky s tlakovodními reaktory VVER-1000, každý o výkonu 1000 MW.

Kolská jaderná elektrárna

Je umístěna na břehu jezera Imandra. První blok byl uveden do provozu v roce 1973. Pracují zde celkem čtyři bloky osazené reaktory VVER-440. Kolská jaderná elektrárna vyrábí okolo 60 % celkové produkce elektrické energie v Murmanské oblasti.

Kurská jaderná elektrárna

Nachází se 40 km od města Kursk na břehu řeky Sejm. Rozhodnutí o výstavbě Kurské jaderné elektrárny bylo učiněno v polovině 60. let, její výstavba byla zahájena v roce 1971. Ve dvou částech Kurské jaderné elektrárny pracují čtyři energetické bloky RBMK-1000, třetí část elektrárny je ve výstavbě.

Leningradská jaderná elektrárna

Historicky první "velká" ruská atomová elektrárna - je umístěna na jižním pobřeží Finského zálivu asi 80 km od Petrohradu. Leningradská atomová elektrárna disponuje čtyřmi bloky s reaktory RBMK-1000. První blok byl uveden do provozu v roce 1973, další tří postupně v roce 1975, 1979 a 1981. V současné době se posuzuje otázka výstavby druhé části elektrárny.

Novovoroněžská jaderná elektrárna

Je to první jaderná elektrárna, na které byly vyzkoušeny bloky s reaktory typu VVER. Zařízení bylo uvedeno do provozu v roce 1964. Nyní v elektrárně pracují dva bloky s reaktory VVER-440 (třetí a čtvrtý bloky) a jeden (pátý) blok s reaktorem VVER-1000.

Smolenská jaderná elektrárna

Nachází se nedaleko západní hranice Ruska ve Smolenské oblasti. Ve Smolenské jaderné elektrárně jsou v provozu tři bloky s reaktory RBMK-1000. Mají zdokonalené systémy zajišťující bezpečnost elektrárny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů