Čtvrtek, 18. dubna 2024

NKÚ zjistil nedostatky u dotací na omezování znečištění

NKÚ zjistil nedostatky u dotací na omezování znečištění

V části dotačního programu Životní prostředí zaměřené na omezování průmyslového znečištění a rizik ekologických havárií zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) řadu koncepčních nedostatků. Mezi kontrolovanými příjemci dotací chybovala nejzávažněji společnost ISATech tím, že podepsala smlouvu o dílo za 6,4 milionu korun s uchazečem, který nepředložil kompletní nabídku. ČTK o tom dnes informovala mluvčí NKÚ Olga Málková.
Kontrola se týkala let 2008 až 2011. Prověřovala ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí (SFŽP), které se dělí o řízení programu, administraci a kontrolu projektů, a také 13 příjemců dotací za celkem 280 milionů korun.

Koncepční nedostatky našli kontroloři například v závazné dokumentaci operačního programu, v nastavení jeho ukazatelů nebo hodnoticích kritériích ve výzvách k žádostem o dotace. V dokumentaci programu byly například shodně nastaveny cíle a přímé přínosy, které by ale totožné být neměly, uvedl úřad.

Mezi koncepční dokumenty zpracovávané MŽP k omezování průmyslového znečištění náleží Státní politika životního prostředí ČR, jejíž platná verze ale v době kontroly letos v srpnu neexistovala, uvedl NKÚ. "Vzhledem k významu životního prostředí v ČR a jeho nadnárodnímu charakteru je nezbytné přijmout takové kroky, které by vedly ke schválení nové státní politiky životního prostředí," dodal úřad.

Pardubická společnost ISATech podle NKÚ dostatečně přesně nevymezila předmět dotované veřejné zakázky a z tendru následně nevyřadila uchazeče, který nesplnil podmínky. S ním pak uzavřela smlouvu o dílo, která nekorespondovala se zadávací dokumentací, ani s jeho nabídkou "Skutečnosti nasvědčující porušení rozpočtové kázně oznámil NKÚ příslušnému správci daně," sdělil úřad.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů