Středa, 24. dubna 2024

Šperky vznikají z odpadu, třeba i z dopravních značek

Šperky vznikají z odpadu, třeba i z dopravních značek

Šperky z drahých kovů, zlata, stříbra nebo perel, které patří k tradičním vánočním dárkům, mohou zastoupit i méně nákladné alternativní originální ozdoby. Výtvarníci a designéři je vyrábějí nejen z přírodních materiálů, ale v posledních letech i z recyklovaných materiálů - vyřazených plastů, drátů, počítačů, kartonů, starých textilií a nově i ze zbytků z dopravních značek.

Náušnice s motivy jednosměrky, zákazu vjezdu, přikázaného směru jízdy nebo stezky pro chodce, ale i čisté jednobarevné druhy vytváří student Univerzity Karlovy a kreativec Jindřich Fialka. Z výroby značek vzniká podle něj velké množství odpadu, jak z reflexních folií, tak i kovových částí.

"Nechci sebrat na skládce zajímavý kus čehokoliv, pověsit ho na řetízek a říkat tomu recyklace. Právě naopak - cílem je tvořit skutečné šperky. Takové, na kterých se nepozná, že jsou vyrobeny z něčeho, co mělo skončit ve spalovně. Lidé nechtějí vypadat recyklovaně, chtějí vypadat dobře. Zároveň nechtějí drancovat jedinou planetu, kterou máme," řekl ČTK Fialka.

Například ve svých náušnicích Cherries zdůrazňuje maximální možný, až 96procentní, podíl recyklovaných částí. "Ač to může vypadat směšně, opravdu nechci recyklaci 'marketingově zneužívat', ale skutečně ji provozovat. Teď na začátku pochopitelně je reálný dopad na životní prostředí zanedbatelný, ale pokud bude mít ReeflexDesign úspěch, bude mít i ekologický smysl," poznamenal. Kromě samotných recyklovaných materiálů pracuje s chirurgickou ocelí, a ne běžnými šperkařskými kovovými díly. Dosáhnout stoprocentního podílu recyklovaných částí nebude podle něj nikdy možné, proto volí alespoň tyto kvalitní doplňky.

Originální šperky nabízí i jiní autoři například na serveru Fler.cz, jednou z nich je "Zelená houba". Vyrábí náušnice z plastových lístečků v modré barvě minerální vody, jsou ručně vystřihané a jednotlivě opálené. Šperkům ze starých elektrospotřebičů se věnuje i český projekt, který část svých produktů vyrábí v chráněných dílnách a azylovém domě.

Před několika lety kupříkladu připravil sochař Pavel Opočenský kolekci šperků ze zbytků lyží. Šperky vytvářejí ze všeho, co "jim přijde pod ruku", také výtvarnice Jana Hůlová pod nezávislou značkou Kompot, Zuzana Pšeničná jako značka Cvok nebo Vegar. "Šperky z recyklovaných materiálů jsou zkrátka originální, lidé je mají rádi právě proto, že jsou neopakovatelné," uvedla Julia Nováková, která je od pátku do dneška vystavuje na charitativním trhu Světlo Lucerny v pražském paláci Lucerna. Také Fialkovy výtvory je dnes možné zhlédnout na piazettě pražského Národního divadla na akci Dyzajn Márket.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů