Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vláda projedná omezení nebezpečných látek v elektrozařízeních

Vláda projedná omezení nebezpečných látek v elektrozařízeních

Vláda ve středu projedná návrh nařízení, které by mělo omezit používání nebezpečných látek v elektrických zařízeních. Návrh stanovuje maximální limity pro obsah rtuti, kadmia, olova a dalších látek v elektrických zařízeních.

Nařízení převádí do českého právního řádu směrnici Evropské unie. Týká se všech elektrických výrobků s horním limitem napětí 1000 voltů u střídavého a 1500 voltů u stejnosměrného proudu.

Podle návrhu by výrobky uváděné na trh směly obsahovat nejvýš 0,1 procenta olova, 0,1 procenta rtuti, 0,01 procenta kadmia, 0,1 procenta šestimocného chromu, 0,1 procenta polybromovaných bifenylů (PBB) a 0,1 procenta polybromovaných difenyletherů (PBDE).

Nařízení zároveň požaduje, aby elektrická zařízení uváděná na trh nesla evropské označení o shodě CE. Označení dokládá bezpečnost elektrického zařízení a prokazuje, že je výrobek vhodný ke stanovenému účelu a nebude mít negativní vliv na své okolí.

Podle důvodové zprávy by schválení nařízení přineslo dodatečné náklady státnímu rozpočtu 550.000 korun ročně. Peníze by šly na činnost České obchodní inspekce, která by dodržování nařízení kontrolovala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů