Čtvrtek, 28. března 2024

Cyklisté získali důležitou podporu Evropského parlamentu při hlasování o financování dopravní infrastruktury

Cyklisté získali důležitou podporu Evropského parlamentu při hlasování o financování dopravní infrastruktury

Dopravní výbor Evropského parlamentu včera stvrdil začlenění mezinárodní sítě cyklistických tras EuroVelo do evropské sítě dopravních koridorů TEN-T a do oficiálních finančních pravidel Evropské unie. EuroVelu se tak otevírají dveře k finanční podpoře v řádu miliard EUR a projekty podél sítě budou mít snazší cestu například k financování dopravních staveb pro cyklisty. "Hlas milionů cyklistů v Evropě byl vyslyšen: díky celoevropské kampani a soustředěnému úsilí cyklistických organizací a zástupců cykloprůmyslu se podařilo začlenit cyklistiku a EuroVelo mezi projekty podporující evropskou dopravní infrastrukturu," řekl Bernhard Ensink, generální tajemník Evropské cyklistické federace.

Hlasování předcházelo téměř dvouleté úsilí Evropské cyklistické federace a jejích partnerů na půdě Evropského parlamentu o získání podpory pro začlenění EuroVela do TEN-T. "Ve věci tras Eurovelo se podařilo nalézt v Dopravním výboru přijatelný kompromis, který umožní v budoucnosti jejich výraznější podporu než dosud. Už ve zprávě o Bílé knize o dopravě, kde jsem byla stínovou zpravodajkou, jsem oblast cyklodopravy podporovala, proto jsem ráda, že je EP v této věci konzistentní i pokud jde o konkrétní podobu transevropské sítě TEN-T," říká česká europoslankyně Olga Sehnalová.


Mezi roky 2007 a 2013 byla cyklistika podpořena z evropských fondů určených pro dopravu pouze 0.7%, přesto, že její podíl na přepravních výkonech v Evropě (a stejně i v České republice) dosahuje v průměru 7%. Pro příští finanční období EU (2014-2020) proto ECF požaduje 10% evropských prostředků určených na dopravu, t.j. 6 miliard EUR alokovat ve prospěch cyklistiky. Uvolnění těchto prostředků si bude vyžadovat další tlak ze strany pravidelných uživatelů kol na konkrétní evropské instituce.


"Toto hlasování ukázalo významnou změnu v postoji Evropského parlamentu vůči cyklistice a první důležitý krok ke změně zaběhnutých pořádků. Hlasování Dopravního výboru EP ukázalo, že je možné zlepšit podmínky pro cyklistiku napříč kontinentem a uvolnit finanční prostředky, které si cyklistika zaslouží. Dveře k novým investicím do cyklistické infrastruktury z evropských prostředků jsou tímto otevřené," doplňuje Ensink s tím, že se jedná pouze o částečné vítězství. "Cekají nás další důležitá hlasování o alokaci konkrétních evropských prostředků na dopravu i ve prospěch cyklistiky."

"V ČR čeká jen na dodatečné proznačení dálkových tras EuroVelo na 2.100 km tras a zbývá vybudovat či zrekonstruovat povrchy v délce několika desítek kilometrů úseků, především pak na Stezce železné opony, která je trasou EuroVelo 13," doplňuje Daniel Mourek z Nadace Partnerství a zároveň vicepresident ECF.

Krásný předvánoční čas,

Kateřina Urbanová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů