Pátek, 29. března 2024

Kozí farma Pěnčín vítězem Farmy roku 2012

Kozí farma Pěnčín vítězem Farmy roku 2012

Pražské divadlo ABC se opět po roce stalo dějištěm slavnostního vyhlášení soutěže Farma roku 2012, jejíž jedenáctý ročník letos vyhlásila Asociace soukromého zemědělství ČR. Záštitu nad akcí převzal předseda vlády ČR Petr Nečas, mezi přítomnými nechyběla ani řada hostů z kulturní, politické a akademické sféry.

Odborná porota, která hodnotí nominované farmy dle pěti kritérií (celkový vzhled farmy, organizace práce, ekonomické výsledky, zamýšlený rozvoj a zapojení rodiny do chodu farmy), neměla ani v letošním roce jednoduché rozhodování. Letošní nominované farmy totiž předvedly originální a důmyslně propracované podnikatelské záměry a dokázaly mimo jiné i to, jakým přínosem jsou pro obce, v nichž žijí. A které z nich zaujaly nejvíce?

Vítězem jedenáctého ročníku soutěže Farma roku se stala Kozí farma Pěnčín rodiny Pulíčkových z členské organizace ASZ - Svazu chovatelů ovcí a koz. Ekologická farma rozkládající se na 210 hektarech travních porostů a 10 hektarech sadů v okrese Jablonec nad Nisou je zaměřena na chov pětiset koz a stejného množství ovcí. Veškeré kozí i ovčí mléko je zpracováváno přímo ve faremní mlékárně a pestrá škála výrobků z něj je prodávána nejen ve vlastním obchodě a na farmářských trzích, ale vlastním rozvozem putuje i do mnoha prodejen v Praze. Další z podnikatelských aktivit rodiny Pulíčkových je provoz výletního areálu s mnoha zajímavostmi pro děti i dospělé. "Od počátku našeho podnikání jsme vsadili na diverzifikaci, a to se ukázalo jako správná cesta," řekl Josef Pulíček.

Stříbrnou příčku obsadil Smetanův statek ze Svobodných Dvorů, člen ASZ Rychnov nad Kněžnou. Rodina Smetanova pěstuje na 32 hektarech polí směrem na severozápad od Hradce Králové zelí, dýně, cibuli a brambory. Z části úrody se přímo na farmě vyrábí originální zelné saláty prodávané buď přímo ze dvora či na farmářských trzích. Stabilizaci výdělků pomáhá zajišťovat i nedávno rekonstruovaný krásný penzion a nově i salonek, který slouží jako školící místnost. "Jedním z cílů našeho podnikání je představit lidem zemědělství jako poslání s vazbou na produkci kvalitních českých potravin. Snažíme se o to od těch nejmenších formou dnů otevřených dveří pro předškolní a školní děti," informoval David Smetana.

Široký záběr činností má bronzem ověnčená farma Pavla Vokála v těsné blízkosti Národního parku Šumava, která je členem Asociace farmových chovů jelenovitých ČR. Pavel Vokál

s rodinou zde ekologicky obhospodařuje 1.150 hektarů půdy, která slouží převážně pro chov osmi set kusů masného skotu. Kromě toho je na farmě také obora s několika stovkami jelenů a daňků. V šesti malých rybnících probíhá chov lososovitých ryb, především pstruhů. Na ideální podmínky horské přírody a extenzivní činnost farmy navazuje provoz agroturistiky, jejíž součástí je rybářská bašta a moderní penzion vybudovaný z bývalých stájí. "Každopádně počítáme s dalším rozvojem farmy. Víme, že dobrá rodinná farma se buduje několik generací." prozradil své plány Pavel Vokál.

Čtvrté místo náleží farmě rodiny Ondruchových z Valašské Bystřice, která je členem ASZ Vsetín. Ondruchovi se od počátku hospodaření věnují zemědělské činnosti typické pro oblast Valašska - tedy chovu dojných ovcí. Mléko od stáda zhruba 110 ovcí je zpracováváno ve vlastní minimlékárně a prodej sýrů, tradiční žinčice a dalších výrobků z plně ekologické produkce je zajištěn přímo z obchůdku na farmě. Doplňkovou činností Ondruchových je výroba originální kruhové dojírny pro ovce podle vlastního návrhu. "Domnívám se, že i moderní zemědělské podnikání může být návratem k tradičním hodnotám," myslí si mladý hospodář Tomáš Ondruch.

Páté místo obsadila rodina Vodňanských se svým statkem s tisíciletou historií v Blíževedlech z ASZ Litoměřice. Statek rodina obnovuje od roku 1992, kdy jim byl vrácen v dezolátním stavu v podobě obvodových zdí. V současnosti už hospodářství opět plně funguje - na 380 hektarech se pěstuje chmel, obilí a olejniny, na pastvinách se pase stádo masného skotu a několik koní. Výzvou do budoucna je ale pro rodinu dokončení oprav všech hospodářských i obytných budov statku, které by jednou měly sloužit i jako penzion. "Soukromé zemědělství pro mě není jen podnikání, ale hlavně rodinná tradice, v které vidím budoucnost i pro další generace," vysvětlil Erich Vodňanský. "Nevím, zda si někdo z vás dovede představit, v jakém stavu náš statek v roce 1992, kdy jsme ho přebírali, byl. Já osobně považuji za zázrak, že jsme se na něj mohli vrátit, začít zde opět hospodařit a že mi bude dopřáno zemřít tam, kde jsem se narodil," řekl při přebírání ocenění Miroslav Vodňanský.

Letošní nominované farmy si svá umístění mezi pěti nejlepšími bezesporu zaslouží. U některých z nich se o tom budete moci osobně přesvědčit v dalších letech, kdy se stanou hostiteli tolik oblíbených Farmářských slavností. Jsme rádi, že rodinné farmy se opět staly nedílnou součástí společnosti a podařilo se jim výsledky své práce pozměnit pohled spotřebitelů na soukromé zemědělství.

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů