Pátek, 19. dubna 2024

Rozvoj solárních elektráren v Německu pokračuje, je blízko rekordu

Rozvoj solárních elektráren v Německu pokračuje, je blízko rekordu

Počet solárních elektráren v Německu nadále silně roste, přestože se snížily státní podpory, a za loňský rok by mohl dosáhnout rekordu z roku 2011. Německý energetický regulátor Bundesnetzagentur oznámil, že za leden až listopad nové instalace činily 7300 megawattů. Za celý rok 2011 dosáhly rekordních 7500 megawattů.

Současná výše instalací tak převyšuje plány vlády, která by chtěla, aby se roční instalace pohybovala kolem 2500 až 3500 MW. Celková kapacita výroby energie ze slunce na konci listopadu činila 32.059 MW.

Rozkvět solární energetiky v Německu podpořily štědré výkupní ceny garantované na 20 let. Vláda tak chtěla podpořit růst obnovitelných zdrojů energie, které měly postupně nahradit výrobu energie z fosilních paliv. Loni však vláda po prudkém růstu výrobní kapacity výkupní ceny snížila. Štědré podpory rovněž zvýšily ceny energie pro koncové zákazníky.

Svaz producentů elektřiny ze slunce BSW tento týden uvedl, že jeho členové dodávají elektřinu osmi milionům domácností v Německu. To je o 45 procent více než v roce 2011. Na celkové spotřebě energie v zemi se podílejí pěti procenty a podíl elektřiny ze slunce se na celkových dodávkách energie za poslední tři roky zvýšil čtyřnásobně, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů