Pátek, 19. dubna 2024

Pardubice odmítají otevření skládky v Synthesii pro externí firmy

Pardubice odmítají otevření skládky v Synthesii pro externí firmy

Pardubice nesouhlasí s tím, aby se na skládku STOH V v areálu chemičky Synthesia ukládal nebezpečný i komunální odpad od externích subjektů. Změnu integrovaného povolení, která by to umožnila, povolil koncem prosince krajský úřad, město proti ní podalo odvolání. Radnice také nesouhlasí s tím, aby se na skládku vozil odpad přes Rosice nad Labem, informoval ČTK Šimon Hradní z tiskového úseku magistrátu.

V 90. letech minulého století byla skládka STOH V pro ukládání tuhých a netoxických odpadů povolena pouze pro chemičku a další subjekty, které v areálu působily, a měly se tam ukládat převážně odpady, které tam vznikly. Změna integrovaného povolení nově umožňuje na ni ukládat ročně až 7700 tun nebezpečného a nově i komunálního odpadu bez rozlišení jeho původce. "Na skládku se má podle této změny ročně ukládat pouze 20 procent odpadů od společnosti Synthesia a 80 procent má být dováženo od externích subjektů. Z hlediska životního prostředí a přilehlých částí Pardubic je to pro mě nepřijatelné," uvedla pardubická primátorka Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).

Městu se také nelíbí to, že by přes Rosice, jež jsou součástí Pardubic, denně projelo množství odpadu, které by se vešlo do 23 popelářských vozů. Původní smlouva zavazovala Synthesii, aby dovážela odpad na skládku mimo tuto část, jinak jí hrozila pokuta tři miliony korun.

Skládku má v pronájmu do konce března společnost Sita CZ, nový nájemce vzejde z výběrového řízení. Technický ředitel Synthesie Tomáš Procházka podle Hradního rosickému starostovi Vítězslavu Čapkovi přislíbil, že s novým nájemcem bude uzavřena smlouva, která bude řešit i tranzit přes Rosice.

V areálu chemičky leží odhadem až milion tun nebezpečných odpadů zvláště z chemické výroby. Podle více než deset let staré dohody Fondu národního majetku s firmou měl už být zlikvidován, zatím však zmizela jen malá část. Čištění areálu brzdí zdlouhavý schvalovací proces a výběrová řízení. Sanace měly být součástí takzvaného ekologického supertendru, z něj však sešlo. Náklady na likvidaci odpadů v chemičce se odhadovaly zhruba na tři miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů