Úterý, 23. dubna 2024

Transocean kvůli havárii z roku 2010 zaplatí 1,4 miliardy dolarů

Transocean kvůli havárii z roku 2010 zaplatí 1,4 miliardy dolarů

Společnost Transocean zaplatí americké vládě za svou roli při úniku ropy do Mexického zálivu z roku 2010 celkem 1,4 miliardy dolarů (27,1 miliardy Kč). Oznámilo to dnes americké ministerstvo spravedlnosti. Transocean vlastnila plošinu Deepwater Horizon, s níž britský koncern BP pracoval na vrtu Macondo a která v dubnu 2010 explodovala a způsobila rozsáhlé škody.

Z celkové pokuty je jedna miliarda určena k urovnání civilní žaloby a zbytkem zaplatí firma stažení trestní žaloby. Transocean si na náklady spojené s havárií už odložila 1,95 miliardy dolarů, z toho 1,5 miliardy dolarů na dohodu s ministerstvem spravedlnosti. Akcie firmy, která má sídlo ve Švýcarsku, reagovaly na zprávu růstem o sedm procent.

Dohodu ještě musí schválit federální soud. Většina z peněz, které firma vládě během určených dvou let zaplatí, půjde na financování projektů obnovy přírody.

Exploze Deepwater Horizon zabila 11 dělníků a z vrtu v hloubce 1500 metrů pak unikala ropa až do července. Celkem uniklo na 800 milionů litrů ropy, která zamořila pobřeží USA od Texasu po Floridu. Byla to nejhorší ekologická havárie v dějinách Spojených států.

Koncern BP už kvůli havárii přistoupil na to, že zaplatí vládě v rámci urovnání trestní žaloby rekordní pokutu 4,5 miliardy dolarů. Minulý měsíc soud v New Orleansu definitivně potvrdil dohodu o odškodnění, v němž BP zaplatí zhruba 100.000 soukromníkům a firmám postiženým únikem ropy 7,8 miliardy dolarů. Společnost ale stále čelí civilní žalobě ze strany americké federální vlády i států, které ropná havárie zasáhla.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů