Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sdružení žádá Chalupu o větší angažovanost v ochraně ovzduší

Sdružení žádá Chalupu o větší angažovanost v ochraně ovzduší

Občanské sdružení Centrum pro životní prostředí a zdraví žádá ministra životního prostředí Tomáše Chalupu, aby se více angažoval v ochraně ovzduší v Česku i celé Evropě. Při příležitosti Roku ovzduší mu dnes zaslalo novoroční přání s výčtem opatření, která by měl kvůli čistějšímu ovzduší podpořit. ČTK to sdělil Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví.

Podle něj se dnes obrátilo se stejnými požadavky na své ministry dalších 17 ekologických, zdravotních a spotřebitelských organizací v 12 evropských zemích.

"Ministr Chalupa nese zodpovědnost za čistotu ovzduší v Česku a je důležité, aby na příští evropské radě pro životní prostředí jeho hlas jako zástupce ČR byl součástí kvalifikované většiny ve prospěch čistějšího ovzduší v rámci nadcházejících legislativních procesů," uvedl Šuta. Podle něj musí Evropská unie letos stanovit žádoucí limitní hodnoty pro znečišťující látky, protože některé tyto hodnoty jsou mnohem benevolentnější než doporučení Světové zdravotnické organizace.

Jedním z požadavků, které by měl Chalupa podle sdružení prosazovat, je posílení evropské normy znečištění ovzduší. Z dalších požadavků Šuta zmínil to, aby byl do limitů zahrnut i počet prachových částic, aby byly prosazeny nové národní emisní stropy a jejich kontrola, aby byly sníženy emise ze zemědělství a z malých průmyslových spalovacích zařízení nebo emise prachu z nesilničních mobilních zařízení a z lodní dopravy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů