Čtvrtek, 18. dubna 2024

Středočeský kraj chce zateplit desítky veřejných budov

Středočeský kraj chce zateplit desítky veřejných budov

Středočeský kraj chce s pomocí programu Nová zelená úsporám zateplit desítky veřejných budov, a snížit tak jejich energetickou náročnost. Mělo by se to týkat škol, domovů důchodců, muzeí a dalších zařízení. Práce jsou plánovány v roce 2015, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek pro životní prostředí Marek Semerád (ČSSD).
Do letošního března by měl být vypracován přehled zařízení, kterých se zateplování bude týkat, a určí se, která přijdou na řadu jako první. Potom kraj vyhlásí soutěž na projektanta. "Předpokládáme, že v létě bychom zvládli energetické audity, a pokusíme se do konce letošního roku nebo do poloviny roku 2014 získat stavební povolení," uvedl Semerád.

Program Nová zelená úsporám, jehož spuštění chystá ministerstvo životního prostředí (MŽP), má mít k dispozici 28 miliard korun z prodeje emisních povolenek. Dalších deset miliard má získat z evropských fondů. Semerád připomněl, že první kolo programu je určeno pro rodinné domy a v roce 2014 by do programu měly být zahrnuty i veřejné budovy. "Tím pádem realizace připadá v úvahu v roce 2015," uvedl.

Kraj chce přípravu projektů konzultovat s MŽP i Státním fondem životního prostředí. Kolik budov se bude zateplování týkat a kolik peněz musí kraj vyčlenit na spolufinancování, zatím není spočítáno. "Určitě zateplíme, co nám hoří, ale musíme spočítat ty finance, abychom nezadlužovali kraj jako takový," podotkl hejtman Josef Řihák (ČSSD).

Podpora může podle něj dosahovat až 60 procent a odvíjí se od toho, kolik se díky zateplení ušetří za energie. Výběr budov podle Řiháka ovlivní také jednání s památkáři.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů