Středa, 24. dubna 2024

Odpad po astronautech by NASA chtěla využít jako radiační štít

Odpad po astronautech by NASA chtěla využít jako radiační štít

Problém s odpadky by v kosmu mohla vyřešit jejich přeměna v radiační štít. Vědci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) nyní podle portálu Space.com zkoumají, zda by palubní lis mohl vdechnout nový život odpadkům po astronautech.

Kosmický lis je malé zařízení, které z jednodenního smetí vytvoří kachel diskového tvaru o průměru zhruba 20 centimetrů. Tyto kachle je pak možné využít jako radiační ochranu.

Podle mikrobioložky v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě Mary Hummerickové, která na projektu pracuje, je možné výsledný produkt použít jako radiační štít, neboť obsahuje značný podíl plastů.

V prostoru nad nízkou oběžnou drahou astronauti čelí nebezpečnému kosmického záření, které může zvýšit nebezpečí chorob, jako jsou rakovina nebo neurologická poškození. Čím déle lidé v kosmu pobývají, tím jsou vystaveni většímu nebezpečí.

Právě záření považuje NASA za jeden z vážných problémů chystané pilotované mise na asteroid blízký Zemi do roku 2025, případně zvažovaného letu na Mars s lidskou posádkou po roce 2030. Astronauti stráví při cestě na rudou planetu v kosmu přinejmenším dva roky. Dlaždice z odpadu by tak mohly posílit radiační štíty v oddílech pro spaní nebo ve speciální lodní sekci určené jako úkryt před následky solárních bouří.

Pří recyklaci lisovací zařízení odpad po dobu více než tří hodin zahřívá až na zhruba 180 stupňů Celsia, čímž nastane tavení. Během celého procesu se původní velikost odpadu zmenší nejméně desetkrát. Z recyklátu je vytlačena voda, která může být dále využita.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů