Pátek, 29. března 2024

Sezemice zastavily záměr výstavby velké bioplynové stanice

Sezemice zastavily záměr výstavby velké bioplynové stanice

Velká bioplynová stanice za více než čtvrt miliardy korun, kterou plánovala vybudovat radnice v Sezemicích, nakonec nevznikne. Záměr město představilo 7. listopadu novinářům, ale již 4. prosince jej zastupitelstvo zastavilo. Jedním z důvodů byl odpor části veřejnosti, řekl dnes ČTK starosta Martin Staněk (STAN).

"Když se o tom začalo jednat, hned vzniklo proti bioplynové stanici sdružení, které podalo petici, že s výstavbou nesouhlasí. Na popud těchto občanů zastupitelstvo rozhodlo, že od záměru odstoupí," uvedl Staněk. Lidé se například obávali, že přibude nákladních aut projíždějících městem.

Zařízení mělo mít elektrický instalovaný výkon 625 kilowattů (kW) a tepelný výkon 645 kW. Ročně by zpracovala 16.000 tun bioodpadu. Vzniklý kompost a tekutá složka by se znovu využily v zemědělství a při údržbě zeleně. Kromě efektivní likvidace rozložitelného odpadu, kterou vyžaduje i Evropská unie, by mělo i finanční přínos, poplatky za komunální odpad chtělo město udržet na současné úrovni 500 korun ročně za osobu.

Náklady na výstavbu se odhadovaly asi na 280 milionů korun, Sezemice počítaly s tím, že by polovinu získaly z evropské dotace, návratnost by pak činila osm až deset let. Na projekt se chtěly spojit s okolními obcemi do svozové vzdálenosti do 30 kilometrů a se soukromým investorem. Veřejný sektor měl mít ve firmě majetkový podíl 49 procent a takzvanou zlatou akcii, která by obcím zaručovala, že nebudou přehlasovány.

Město s přibližně 3500 obyvateli se rovněž obávalo rizik, které by mu projekt za více než čtvrt miliardy korun mohl přinést, dotace by totiž nepřevýšily 50 procent nákladů. Komplikace by také mohla přinést spolupráce s dalšími obcemi.

Záměr připravoval dřívější dlouholetý starosta Sezemic Bohuslav Kopecký, který na konci loňského roku rezignoval. Podle Staňka už po volbách řekl, že nebude v čele města celé funkční období, a svůj slib splnil. Kopecký je nyní v zahraničí a k záležitosti se nechtěl vyjádřit.

Pavel Dosoudil

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů