Pátek, 29. března 2024

Plzeň využije amfiteátr Lochotín jako environmentální centrum

Plzeň využije amfiteátr Lochotín jako environmentální centrum

Ve velké přírodní environmentální centrum chce město Plzeň přeměnit jen málo využívaný velký lochotínský amfiteátr u zoologické zahrady. Město požádá o dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Na zhruba třicetimilionové odhadované náklady na rekonstrukci největšího přírodního hlediště v ČR může město získat až devadesátiprocentní dotaci, řekl ČTK primátorův náměstek Martin Zrzavecký (ČSSD). Zůstane zachována i kulturní funkce amfiteátru, který slouží už přes 50 let.

Pokud město získá dotaci, měla by se rekonstrukce stihnout letos a v příštím roce. Amfiteátr by totiž podle představ vedení radnice mohl být i jedním z hlavních míst, kde by se mohla pod širým nebem odehrávat část akcí spojených s projektem Evropské hlavní město kultury (EHMK), jímž bude Plzeň v roce 2015.

Vznik environmentálního centra je svázaný s projekty zoologické zahrady, která se už ekologickou a environmentální výukou a výchovou zabývá. Zoo také amfiteátr provozuje, větších kulturních akcí se v něm zatím koná jen několik do roka. Ve spodní části jsou v letní sezoně pravidelné sokolnické ukázky. Zahrada už v amfiteátru některé opravy provedla, areál ale potřebuje větší investici. Zoo opravila například pódium a toalety.
Projekt celkové rekonstrukce zahrnuje opravu hlediště, úpravu pódia a technologického zázemí, počítá se také s rekonstrukcí promítací místnosti, ze vznikem nové botanické expozice ve střední části areálu s vybudováním přístupové cesty, oplocením, rekonstrukcí kiosků. Zlepšeného zázemí by se měli dočkat i dravci. V areálu má zůstat jen část míst ve spodní polovině hlediště.

O dotaci na projekt město žádalo neúspěšně už loni. Letos radní věří, že Plzeň bude úspěšná. Už proto, aby se amfiteátr opravil pro akce EHMK.

Přírodní divadlo, jehož stavba začala v roce 1952, bylo otevřeno v areálu Parku kultury a oddechu na Lochotíně 8. května 1961. Tehdy bylo sice divadlo uvedeno do provozu, ale definitivně dokončeno a zkolaudováno bylo až v prosinci 1963. Věhlas získal amfiteátr zejména díky finále festivalu trampských písní Porta, která se zde konala zejména v 80. letech a na jeden ročník přišlo až kolem 30.000 lidí.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů