Úterý, 23. dubna 2024

Náměstek MŽP: Spalovna u Plzně je nejlépe připravená ze všech v ČR

Náměstek MŽP: Spalovna u Plzně je nejlépe připravená ze všech v ČR

Připravovaná spalovna komunálních odpadů v Chotíkově u Plzně je nejlépe připraveným projektem z několika plánovaných zařízení na energetické využití odpadu v ČR. Projekt za dvě miliardy korun má velkou šanci získat až čtvrtinu dotací z EU. Zastupitelům Plzně to dnes řekl první náměstek ministerstva životního prostředí (MŽP) Martin Frélich. Zastupitelé budou 24. ledna schvalovat, zda má městská teplárna spalovnu stavět, případně i bez podpory EU.

"Z pohledu MŽP má projekt má velkou šanci na dotaci EU. Důvodem je dlouhodobá příprava, která trvala více než dva roky. Byla předjednána s Evropskou komisí (EK). Veškeré dotazy byly zodpovězeny, argumenty, které zpochybňovaly některé věci, byly vyvráceny. Žadatel udělal maximum a projekt je připraven k realizaci," uvedl Frélich.

Ministr Tomáš Chalupa (ODS) podle něj bude v příštích dnech jednat v Bruselu s komisařem EK pro regionální politiku Johannesem Hahnem. "Oznámí mu, že projekt oficiálně předkládáme na EK ke schválení," řekl Frélich. Kromě plzeňské spalovny poveze do Bruselu projekt spalovny v Komořanech.

Ekonomika spalovny v Chotíkově, která by měla být hotova v roce 2016, závisí nejvíce na cenách za skládkování, které jsou velmi nízké a obcím se tak stále vyplácí vyvážet odpad na skládky. Ředitel odboru odpadů MŽP Jaromír Manhart věří, že provoz spalovny bude vycházet dobře zejména díky změnám zákona o odpadech i plánu odpadového hospodářství. "Chceme nastavit ekonomické nástroje tak, aby podobné projekty bylo do budoucna snazší realizovat, aby byly v ČR vůbec realizovatelné a abychom splnily základní cíl MŽP, jímž je zásadní odklon od skládkování směrem k využívání, recyklaci a energetickému využití," dodal.

MŽP už nyní navrhuje, aby cena za skládkování byla od roku 2016 až zdvojnásobena na 1000 korun za tunu. Do roku 2023, kdy by bylo skládkování v ČR téměř nulové, by se zvyšoval až na minimálně trojnásobek současné ceny. "Musí být nastaven tak, aby byl odstrašující, tedy minimálně 1500 Kč/t, což už by se mělo zařízením jako se připravuje v Chotíkově zcela jistě vyplácet," dodal.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů