Pátek, 19. dubna 2024

V centru je tepleji než na periferii, Praha chystá řešení

V centru je tepleji než na periferii, Praha chystá řešení

Praha chystá projekty na řešení takzvaného městského tepelného ostrova, kdy jsou v centru vyšší teploty než na periferiích. Za tento jev může hustá zástavba, jednou z možností je vhodná výsadba zeleně. Oznámil to Útvar rozvoje hlavního města Prahy (ÚRM).

Rozdíl mezi teplotou v centru a na kraji Prahy je 0,7 až 0,8 stupně Celsia. Fenomén Urban Heat Island (městský tepelný ostrov) přitom trápí řadu evropských velkoměst, vznikl proto evropský grantový program na řešení tohoto problému. V něm se chystají i dva projekty pro Prahu, ÚRM na nich bude spolupracovat s Českým hydrometeorologickým ústavem a katedrou meteorologie Matematicko-fyzikální fakulty UK.

"Jeden projekt se týká Prahy jako celku, druhý je již konkrétnější. Cílem je navrhnout možná řešení pro jednu z nejvytíženějších komunikací v metropoli - Legerovu ulici," uvedla Mária Kazmuková z ÚRM. Jednou z možností, jak se zahříváním měst bojovat, je přitom výsadba strategicky rozmístěných trávníků a stromů.

Zahřívání měst s sebou totiž nese mnoho problémů. "V letních měsících se město oproti méně zastavěným lokalitám nestíhá ochladit. Lidé tak trpí nespavostí a dýchavičností. Teplý vzduch také zadržuje více škodlivin," popsala Kazmuková. Vyšší je také spotřeba energií, například kvůli klimatizaci.

Ve městech přitom v Evropě žije 75 procent populace, do budoucna má toto číslo vzrůst až na 80 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů