Čtvrtek, 25. dubna 2024

Státy EU by se měly více angažovat v boji proti biopirátství

Státy EU by se měly více angažovat v boji proti biopirátství

Po kybernetické a námořní kriminalitě by se státy Evropské unie měly více angažovat i v boji proti takzvanému biopirátství. Toho se mohou například dopouštět firmy, které od domorodců v rozvojových zemích přeberou znalosti o léčivých účincích rostlin a pak si je nechají patentovat. Evropský parlament dnes vyzval členské státy, aby ratifikovaly mezinárodní protokol, který práva místních skupin na využívání biologických zdrojů chrání.

"Biopirátství" je problémem třeba ve farmaceutickém výzkumu a průmyslu, kdy společnosti využívají tradičních znalostí domorodců, aby určily rostliny nebo látky s léčivými účinky, jejichž výzkum pak vede k vývoji nových léků, patentovaných v rozvinutých zemích. Ti, od nichž tyto biologické zdroje pocházely, přitom často nemají na zisku žádný podíl.

Podle některých europoslanců je vymýcení "biopirátství" důležitým tématem v boji proti chudobě a v nezávazném usnesení dnes vybídli členské státy EU, aby ratifikovaly takzvaných Nagojský protokol. Ten je určen na ochranu místních společenství, jež umožňují využívání genetického bohatství, zároveň by měl ale pomoci vědcům a průmyslu, aby mohli postupovat podle předpisů.

Protokol byl schválen na konferenci OSN před třemi lety. Aby vstoupil v platnost, mělo by ho ratifikovat 50 zemí. Agentura AFP dnes připomněla, že dosud jich tak učinilo devět, přičemž žádná z nich není v Evropě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů