Čtvrtek, 28. března 2024

VTE Maletín chce na Šumpersku postavit sedm větrných elektráren

VTE Maletín chce na Šumpersku postavit sedm větrných elektráren

Sedm větrných elektráren plánuje postavit poblíž Maletína na Šumpersku společnost VTE Maletín, která už úřadům zaslala ke schválení podrobnou dokumentaci tohoto projektu. ČTK informaci získala z databáze posuzování vlivu staveb na životní prostředí. Olomouckému kraji loni patřila z pohledu instalovaného výkonu větrných elektráren třetí pozice za Ústeckým a Karlovarským krajem.

Firma VTE Maletín v oznámení uvedla, že každá ze sedmi větrných elektráren je projektována s instalovaným výkonem tři megawatty. Rotor má být umístěný ve výšce 119 metrů a jeho průměr je stanoven na 112 metrů. Celková výška větrné elektrárny tak činí 175 metrů. Výběr Maletína, u kterého už jedna větrná elektrárna stojí, vedení společnosti VTE Maletín zdůvodnilo nejen vhodnými povětrnostními podmínkami, ale i dostatečnou kapacitou připojení k energetické distribuční síti.

Pokud projekt získá všechna potřebná povolení, tak firma VTE Maletín hodlá větrné elektrárny mezi Maletínem a nedalekými Krchleby postavit ještě letos. Stavba sedmi větrných elektráren má zabrat zhruba osm měsíců. ČTK se nepodařilo získat vyjádření zástupců Maletína, jelikož starosta obce je nemocný.
Podle statistik České společnosti pro větrnou energii loni na jaře v Olomouckém kraji fungovaly tři desítky větrných elektráren s celkovým instalovaným výkonem bezmála 40 megawattů. Zatím největší větrný park čítající devět větrných elektráren nyní v rámci Olomouckého kraje stojí mezi Horní Loděnicí a Lipinou na Šumpersku. Jeho celkový instalovaný výkon je 18 megawattů.

Některé projekty větrných elektráren se investorům v Olomouckém kraji nepodařilo realizovat. Například společnost Renergy Power prozatím ustoupila od záměru postavit na kopci poblíž Skřípova na Prostějovsku šest větrných elektráren. Firma úřady požádala o ukončení posuzování tohoto projektu a její vedení se dosud nerozhodlo, zda plán na stavbu větrného parku u Skřípova upraví. S výstavbou šesti větrných elektráren nad Skřípovem totiž nesouhlasili lidé z okolních obcí, podle kterých by nové větrníky výrazně narušily ráz místní kopcovité krajiny. Projekt v této podobě nedoporučil ani znalec.

Evropská unie požaduje, aby obnovitelné zdroje měly do roku 2020 třináctiprocentní podíl na celkové spotřebě energie v ČR. Výroba elektrické energie z obnovitelných zdrojů, mezi které patří sluneční elektrárny, větrné elektrárny, bioplynové stanice a vodní elektrárny, je proto dotována.

Instalace větrných elektráren podle jednotlivých krajů k 1. březnu 2012

Kraj instalovaný výkon
Zlínský 0,23 MW
Jihomoravský 8,25 MW
Karlovarský 40,0 MW
Liberecký 6,1 MW
Moravskoslezský 4,0 MW
Olomoucký 39,2 MW
Pardubický 19,2 MW
Středočeský 6,0 MW
Ústecký 87,0 MW
Vysočina 11,8 MW


Zdroj: Česká společnost pro větrnou energii

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů