Pátek, 29. března 2024

Cyklisté se už letos budou moci podívat k soutoku Moravy a Dyje

Cyklisté se už letos budou moci podívat k soutoku Moravy a Dyje

Cyklisté se už letos budou moci podívat k soutoku řek Moravy a Dyje. Terén je zatím zabahněný a okolní les plný komárů. Jihomoravský kraj chce místo zpřístupnit přes panelovou cestu, která vede kolem státní hranice s Rakouskem. Na veletrzích cestovního ruchu to dnes řekl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Václav Božek.

"Soutok Moravy a Dyje je místo, kam se cyklisté velmi těžko dostávají. Po delším úsilí se podařilo udělat projekt cesty, která nás na toto místo dovede," uvedl Božek. Podle něj je projekt obtížný, protože cesta vede chráněným územím. Problémy jsou s vyznačením tras, chybí i návaznost ze Slovenska. Kraj uvažuje také o náhradě bronzové plastiky znázorňující alegorii cestovatele, která zde stála. Dnes z ní však zbyly už jen boty.

Jihomoravský kraj v posledních letech pokračuje v budování nových cyklostezek na jihu regionu. Často využívá cest, které používali v minulosti vojáci.

Oblast soutoku Moravy a Dyje leží na hranicích ČR, Slovenska a Rakouska. Je tu mimořádně zachovaný biotop lužní krajiny, který vědci nazývají Moravská Amazonie. Táhne se od Lanžhota, kde nyní leží největší polesí v zemi nazvané Soutok, zahrnuje okolí Břeclavi a sahá k Lednicko-valtickému areálu. Oblast měla být vyhlášena Chráněnou krajinnou oblastí. Tento záměr loni padl. Důvodem byl odpor lidí a samospráv proti projektu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů