Pátek, 29. března 2024

Jihlava: Černé skládky v okolí sběrného dvora

Jihlava: Černé skládky v okolí sběrného dvora

V okolí sběrného dvora vzniklo v minulosti neuvěřitelných 156 černých skládek odpadů. Ze statistiky však vyplývá i to, že lidé služby tohoto sběrného dvora využívají stále častěji.

Minulý rok potvrdil, že sběrný dvůr v Rantířovské ulici nestojí nadarmo. "Pečlivě sledujeme původ odpadů, které končí na sběrném dvoře. Devětašedesát procent zákazníků je z lokalit, pro které byl sběrný dvůr postaven. Jedná se o sídliště U Hřbitova, Za Prachárnou, Horní Kosov a Na Dolině. Velmi často však využívají služeb sběrného dvora také lidé bydlící v městské památkové rezervaci a na sídlišti Na Slunci," doplnil Málek.

Sběrný dvůr loni využilo celkem 8 696 zákazníků, z toho 6 014 jich bylo ze sídlišť U Hřbitova, Za Prachárnou, Horní Kosov a Na Dolině. Z lokality městské památkové rezervace odevzdalo odpad 763 zákazníků a ze Slunce 523 zákazníků.

Počet zákazníků se proti předloňskému roku zvýšil o 49 procent. Loni vzrostlo také množství vyhozeného odpadu. Ve sběrném dvoře skončilo 245,3 tuny odpadů. V tom nejsou započítané pneumatiky a elektrozařízení. Na sběrném dvoře o rozloze 450 metrů čtverečních je možné odkládat nepotřebný objemný odpad, kovové odpady, hliník, pneumatiky, papír, plasty, sklo, televize, lednice, elektrozařízení a také biologické odpady ze zahrad. Sběrný dvůr zahájil provoz v září 2010.

Čtvrtý sběrný dvůr

Obyvatelům slouží sběrný dvůr každý všední den od 9 do 17 hodin. Sběrný dvůr na Rantířovské ulici je třetím sběrným dvorem ve městě Jihlava. Další sběrné dvory jsou na Havlíčkově ulici a na Henčově. Náklady na vybudování a vybavení sběrného dvora dosáhly 400 tisíc korun. Nový sběrný dvůr má ještě letos vniknout v lokalitě Na Slunci. Zatím se zpracovávají dokumenty potřebné pro stavební povolení. "Náklady na zhotovení projektové dokumentace dosáhly 50 400 korun. Na financování se výrazně podílel Fond ASEKOL, který přispěl částkou 40 320 korun," dodal Málek. Dalším krokem bude změna územního plánu, pak bude následovat stavební řízení. Výstavba začne v jarních měsících. Nový sběrný dvůr bude Jihlavanům sloužit ve všední dny.

ZDROJ: deník.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů