Pátek, 19. dubna 2024

Jak lze ušetřit energii v domácnosti

Jak lze ušetřit energii v domácnosti
Domácí spotřebiče a auto nám významně ulehčují a zpříjemňují život, ovšem mohou být i velkým žroutem benzinu i energie. A tedy i našich peněz. Prozradíme Vám jednoduché triky, jak významně ušetřit energii u jednotlivých spotřebičů.

Myčky

  • Kolik spotřebují? Jedna myčka spotřebuje za rok průměrně 300 kWh elektrické energie.
  • Jak chytře ušetříte? Myčku zapínejte, až když je plně vytížená. Dovírejte dveře, jinak zbytky jídla zasychají na nádobí a při mytí se spotřebuje více prášku i energie. Je-li nádobí jenom málo ušpiněné, například bez pevně přilepených zbytků, umyjte je úsporným programem nastaveným na 50 °C. Ve srovnání s běžným programem ušetříte asi 25 procent energie.
  • Tohle raději nedělejte: nepoužívejte předmývací programy. Nádobí předem ručně neoplachujte, jen vyhoďte hrubé zbytky jídla (brambory či zaschlý tuk). Jinak plýtváte vodou, energií i časem.
  • Nákup + co je ještě důležité. Při výběru spotřebiče se zaměřte na energetickou kategorii A nebo B. Nestavte myčku blízko ledničky nebo mrazáku. U myček se sušením: Před začátkem sušení spotřebič vypněte a dvířka pootevřete. Teplem nádobí uschne samo.

Elektrický sporák

  • Kolik spotřebuje? Elektrický sporák za rok spotřebuje průměrně 430 kWh energie. Náklady na hodinu pečení při 180 °C dělají při běžné bytové sazbě 7 Kč.
  • Jak chytře ušetříte? Při vaření používejte dobře přiléhající pokličky. Velikost hrnce by měla souhlasit s velikostí plotýnky. Tip: Skleněné pokličky vám umožní pohled do hrnce i bez ztráty energie. Využívejte tzv. zbytkové teplo k dovaření jídel. Pokud vaříte déle než 20 minut, použijte tlakový hrnec. Ušetří 40 % energie a 30 % času. Pořiďte si speciální ohřívače (rychlovarné konvice či kávovary).
  • Tohle raději nedělejte: jídla o hmotnosti 400 g neohřívejte na sporáku, ale v mikrovlnce. Troubu nenahřívejte. Při pečení vypněte spotřebič pět minut před koncem, jídlo díky zbytkovému teplu "dojde".
  • Nákup + co je ještě důležité. Používejte moderní sklokeramické varné desky nebo indukční varné plotýnky a horkovzdušnou funkci. Při pečení se spotřebuje o 25 až 40 procent méně proudu. Teplotu lze pak nastavit téměř o 20 až 30 stupňů nižší.

Osvětlení

  • Kolik spotřebujeme? Osvětlení má téměř stejný podíl na celkové spotřebě elektřiny jako vaření a pečení. Ročně se spotřebuje průměrně 340 kWh elektrické energie.
  • Jak chytře ušetříte? Světlo zapínejte jenom v místnostech, ve kterých se zdržujete. Obyčejné žárovky nahraďte úspornými, které spotřebují jen pětinu proudu. Vyšší pořizovací cena se vrátí po 2000 hodinách provozu. Klasické žárovky používejte jen ke krátkodobému svícení na toaletě, v koupelně nebo v šatně či komoře. Kupujte pouze kvalitní světelné zdroje!
  • Tohle raději nedělejte: omezte svícení na chodbách nebo tzv. dekorativní nasvícení. Halogenová svítidla pro náladové osvětlení nejsou úsporná: zvyšují spotřebu energie a mají krátkou životnost.
  • Nákup + co je ještě důležité. Ještě výhodnější než úsporné žárovky jsou kompaktní zářivky s žádoucí barvou světla - bílé světlo je vhodné například v pracovnách nebo venku. Ve srovnání s klasickými žárovkami spotřebují zářivky jen asi sedminu proudu.

Teplá voda

  • Kolik spotřebujeme? Na teplou vodu se ročně spotřebuje průměrně 1400 kWh energie.
  • Jak chytře ušetříte? Místo koupání se sprchujte! Spotřebujete jen třetinu vody a energie. Ještě méně vody spotřebujete s perlátorem namontovaným na kohoutku, který přimíchá do vody vzduch a sníží průtok z devíti na pět litrů za minutu. Pro čtyřčlennou domácnost je vhodný bojler o objemu asi 120 litrů, pro dvoučlennou pak o objemu 100 litrů.
  • Tohle raději nedělejte: všechny zásobní spotřebiče v koupelně a kuchyni udržují zásobu teplé vody, a proto nepřetržitě spotřebovávají energii. Jestliže se tedy chystáte na dovolenou, bojler vypněte.
  • Nákup + co je ještě důležité. Vodu v bojleru ohřívejte asi na teplotu 55 °C, zabráníte tepelným ztrátám a tvorbě vodního kamene. U průtokového ohřívače nastavte co nejnižší teplotu vody a teplou vodu už dále nemíchejte se studenou.

Topení

  • Kolik spotřebujeme? Zvýšení teploty o jeden stupeň znamená vyšší spotřebu energie asi o 6 procent.
  • Jak chytře ušetříte? Topte pouze tehdy a tam, kde to potřebujete. Dostatečně vysoká teplota přes den v obytných místnostech je 20 °C. V noci teplotu snižte o pět stupňů. S elektrickým termostatem na topném tělese můžete přesně určit, jaká teplota má v které místnosti být (např. v noci vypněte topení všude kromě pokojů, kde se spí).
  • Tohle raději nedělejte: k topnému tělesu nepřistavujte nábytek, např. pohovku. Radiátory ničím nezakrývejte, teplo by se hromadilo na jednom místě a v pokoji by byla zima. Přes noc zatahujte závěsy.
  • Nákup + co je ještě důležité. V zimě větrejte krátce a intenzivně. Topení pravidelně odvzdušňujte. Dveře málo vytápěných místností (komora), zavírejte. Kvalitní tepelná izolace ušetří až 50 % nákladů.

Stand-by spotřebiče

  • Kolik spotřebují? Nový počítač, televize či DVD přehrávač v tzv. pohotovostním režimu spotřebují několik wattů. Starší přístroje spotřebují až desítky wattů.
  • Jak chytře ušetříte? Pohotovostní režim u spotřebiče znamená, že je neustále připravený k provozu. Pokud však spotřebič delší dobu nepoužíváte (například v noci) je třeba úplně ho vypnout ze sítě. To, že přístroj běží naprázdno, poznáte většinou podle červeného světla na panelu.
  • Tohle raději nedělejte: co možná nevíte: Tlačítko vypínání u některých spotřebičů, např. u televize, přístroj vypne, ale neodpojí ho úplně ze sítě. Poznáte to podle toho, že je přístroj ještě za hodinu teplý.
  • Nákup + co je ještě důležité. Už při nákupu se zajímejte o spotřebu energie v režimu stand-by. Zvažte, zda dáte přednost velkému stolnímu počítači kvůli připojení na internet (poběží neustále), nebo si vystačíte s notebookem, který zapnete jen občas.

Pračky

  • Kolik spotřebují? Pračka ročně spotřebuje průměrně 220 kWh proudu, přičemž nové pračky spotřebují v porovnání s přístroji z 80. let až o 60% méně elektřiny.
  • Jak chytře ušetříte? Většinu energie spotřebuje pračka na ohřev vody. Používejte proto vodu ohřátou například tepelným čerpadlem. Perte při nižších teplotách a předpírku pokud možno nepoužívejte: ušetříte až 30 % energie. Volte krátké, anebo naopak delší, ale energeticky úsporné programy. Pokud místo programu na 90 °C zvolíte 60stupňový, pračka spotřebuje o 30 až 40 procent méně energie.
  • Tohle raději nedělejte: šetrné prací cykly používejte jen pro vyprání jemné vlny či hedvábí. Ve srovnání s normálním programem spotřebují až pětinásobné množství vody a čtyřnásobné množství proudu.
  • Nákup + co je ještě důležité. Perte s plně naloženou pračkou. I když má pračka tlačítko pro poloviční náplň, spotřebuje více energie, než kdyby byla plná. Pravidelně dvakrát ročně čistěte filtr odtokové vody. Prací prostředek dávkujte podle tvrdosti vody.

Chladničky

  • Kolik spotřebují? Za rok spotřebují asi 400 kWh proudu. Uvnitř chladničky stačí teplota +5 °C. Když ji snížíte na +3 °C, stoupne spotřeba o 15 %.
  • Jak chytře ušetříte? Pultové mrazničky spotřebují asi o 15 % méně energie než skříňové. Jedna osoba využije chladničku o objemu 120 litrů, mrazničku o objemu 50 až 80 litrů. Pokud chladničku využívá více osob, počítejte asi 60 litrů na osobu. Termostat spotřebiče nastavte na nejnižší stupeň, spotřebuje neméně proudu.
  • Tohle raději nedělejte: v teplé místnosti, např. v kuchyni s teplotou kolem 20 °C, spotřebuje chladnička více proudu než např. v nevytápěném sklepě. Vedle chladničky nestavte tepelné spotřebiče.
  • Nákup + co je ještě důležité. Kontrolujte těsnění: Za tmy vložte do mrazáku rozsvícenou baterku a zavřete dvířka. Pokud světlo prosvítá, těsnění vyměňte. Námraza vyšší než 3 mm zvyšuje náklady až o 75 % a kvůli častější práci motoru ruší větším hlukem.

Auto

  • Kolik spotřebuje? Na první stovce metrů po studeném startu spotřebují auta 30 a více litrů na 100 km.
  • Jak chytře ušetříte? Při jízdě rychle přeřaďte na vyšší rychlost. U nižšího počtu otáček vůz spotřebuje nejméně benzinu, Důležité: Na každé čerpací stanici máte k dispozici měřiče tlaku v pneumatikách. Vyplatí se je používat, protože při menším tlaku auto spotřebuje více pohonné hmoty. Správnou hodnotu tlaku najdete na víčku nádrže nebo v návodu k použití.
  • Tohle raději nedělejte: při krátkých jízdách spotřebujete hodně benzinu. Jděte pěšky nebo jeďte na kole. Spotřeba pohonných hmot roste, když používáte nosič kol a střešní box (o 10 až 50 procent).
  • Nákup + co je ještě důležité. Zadní vytápění, vyhřívání sedadel a klimatizace jsou opravdoví žrouti pohonných hmot. Zapínejte je, když to opravdu potřebujete.

Ostatní spotřebiče v domácnosti

  • Kolik spotřebují? Toaster se vám vyplatí i na housky. Na rozdíl od jejich rozpékání v troubě ušetříte až 70 % energie.
  • Jak chytře ušetříte? Vodu na čaj nebo kávu nevařte na elektrickém sporáku, lepší je kávovar s konvicí, která nápoje udržuje v teple (úspora až 65 % energie), elektrická varná konvice nebo ponorný vařič. Na uvaření vajec k snídani použijte elektrický vejcovar. Ten na uvaření vajec spotřebuje o polovinu méně proudu než obyčejný hrnec.
  • Tohle raději nedělejte: mikrovlnná trouba je úspornější než elektrický sporák, jenom když ohříváte malé množství jídla (250 až 500 g zeleniny nebo přílohy).

ZDROJ: http://www.rodina-finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů