Úterý, 23. dubna 2024

Země Františka Josefa

Země Františka Josefa je souostroví (archipelag) na severu Barentsova moře. Sto jednadevadesát ostrovů má rozlohu šestnáct tisíc sto čtverečních kilometrů. Země Františka Josefa je územím Ruské federace.

Země Františka Josefa

Souostroví objevila rakousko-uherská výprava na lodi Admiral Tegetthoff vedená Carlem Weyprechtem a Juliem Payerem v roce 1873.

Julius Payer a několik dalších účastníků výpravy pocházeli z Čech. Některá místa v archipelagu nesou proto česká jména, například Brněnský mys, Teplická zátoka.

Příběh výpravy na lodi Admiral Tegetthoff mohu bez velkého rozmýšlení zařadit mezi ty arktické příběhy, které mne zaujaly způsobem zcela mimořádným. S příběhem vás v několika pokračováních seznámím blíže.

Úvodní část bude věnována základním údajům geografickým a geologickým, informacím o floře a fauně. Další části pak budou popisovat příběh výpravy.

Země Františka Josefa

Leží mezi 79° 45´ a 81° 52´ severní šířky a mezi 44° 47´ a 65° 25´východní délky. Je nejsevernějším souostrovím na východní polokouli. Od severního pobřeží Nové země jsou nejbližší ostrovy Země Františka Josefa vzdáleny 380 kilometrů. Od Severovýchodní země (Špicberky) pak 330 kilometrů.

Barentsovo moře a Země Františka JosefaBarentsovo moře a Země Františka Josefa
Nová země a Země Františka JosefaNová země a Země Františka Josefa

Délka souostroví v rovnoběžníkovém směru je 400 kilometrů, v poledníkovém 230 kilometrů. Celková plocha všech ostrovů (uvádí se 191) je 16 134 čtverečních kilometrů.

Země Františka Josefa je horskou troskou severního okraje evropské pevniny v mělkém šelfovém moři, hloubka se pohybuje kolem 300 metrů. Se Špicberkami spojuje Zemi Františka Josefa podmořská lavice, vyčnívající nad hladinu malými ostrůvky (Viktoriiným a Bílým). Od jihu Země Františka Josefa se táhne podmořská lavice ke střední části Nové země. Od šelfu karského na východě dělí Zemi Františka Josefa žleb Sv. Anny, hluboký až 620 metrů.

Souostroví se dělí na tři části. Východní tvoří tři velké ostrovy: Wilczkova země, ostrov Grahama Bella a ostrov La Ronci`ere le Nouryho. Tato východní část je průlivem Austria oddělena od části střední. Střední část mezi průlivem Austria a Britským průlivem zahrnuje nejpočetnější skupinu ostrovů. Západní části souostroví dominují největší ostrovy archipelu (archipelagu): Alexandřina země (2880 čtverečních kilometrů) a Země Krále Jiřího (1800 čtverečních kilometrů).

Země Františka JosefaZemě Františka Josefa
Země Františka JosefaZemě Františka Josefa

Výška ostrovů Země Františka Josefa nedosahuje výšky Špicberků nebo Nové země. Jen zřídka přesahuje 600 metrů, většinou se pohybuje od 100 do 450 metrů. Do těchto výšek však často dosahují už pobřežní útesy. Nejvyšší vrchol Země Františka Josefa se nachází na Ostrově Vídeňského Nového Města a vystupuje 620 metrů nad mořskou hladinu.

Dále čtěte na:http://empepa.net/2011/02/10/zeme-frantiska-josefa-cast-i/

ZDROJ:http://empepa.net
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů